Aktualności

/Aktualności
Aktualności 2017-05-24T12:43:30+00:00
2008, 2017

Morele – właściwości i zastosowanie

Autor | 20 sierpnia, 2017|Categories: Owoce świata|Tags: , |0 komentarzy

Morele to niewielkie, okrągłe owoce o średnicy 4-8 cm. Pochodzą one z Chin, a obecnie uprawia się je w takich krajach jak m.in. Turcja, Uzbekistan, Włochy oraz Iran. Latem kiedy trwa na nie sezon, kuszą swoim wyglądem i słodkim smakiem. Warto je jeść, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jakich? [...]

2807, 2017

Kapusta kiszona – właściwości lecznicze

Autor | 28 lipca, 2017|Categories: Naturalne leczenie|Tags: , |0 komentarzy

Kapusta kiszona jest naturalnym lekarstwem o bardzo zaskakujących właściwościach. Zwiększa odporność organizmu, leczy choroby stawów, dolegliwości skórne, zapobiega anemii i wspomaga trawienie. Jakie jeszcze właściwości wykazuje kapusta kiszona? Poznajmy bliżej jej działanie na nasz organizm. Kapusta kiszona powstaje w wyniku procesu fermentacji z udziałem bakterii Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus po [...]

2807, 2017

Kalarepa – właściwości i zastosowanie

Autor | 28 lipca, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , |0 komentarzy

Kalarepa to warzywo należące do rodziny kapustowatych. Jest ona bardzo blisko spokrewniona z kapustą, brukselką i kalafiorem. Czy wykazuje więc podobne właściwości do swoich kuzynów? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie kalarepy. Kalarepa pochodzi z rejonów Europy i to właśnie w tych obszarach jest powszechnie uprawiana. Młoda kalarepa jest chrupiąc i [...]

1007, 2017

Kalafior – jakie wartości odżywcze posiada?

Autor | 10 lipca, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Kalafior to warzywo, które zna każdy z nas. Często gości na stołach, choć pewnie nie każdy zdaje sobie sprawę jakie właściwości posiada oraz jak wpływa na nasze zdrowie. Głównie skupiamy się na jego walorach smakowych. Jednak warto pogłębić swoją wiedzę na temat wartości odżywczych tego warzywa. Poznajmy więc, co takiego [...]

307, 2017

Marchewka – wzmacnia organizm i dodaje urody

Autor | 03 lipca, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: |0 komentarzy

Marchewka należy do grupy najbardziej znanych i lubianych warzyw. Jest niskokaloryczna, słodka w smaku i zawsze atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Jednak jakie właściwości wykazuje oraz jak wpływa na naszą urodę. Przyjrzyjmy się jej bliżej. Marchewka to warzywo o intensywnym żółtopomarańczowym zabarwieniu. Możemy spotkać ją w wielu daniach jako jeden [...]

2906, 2017

Sałata – źródło wielu witamin i minerałów

Autor | 29 czerwca, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , , , , , , , |0 komentarzy

Sałata to warzywo, które swój sezon rozpoczyna latem. To właśnie wtedy powinniśmy czerpać z niej korzyści, gdyż świeża i młoda jest podstawowym elementem zdrowej diety. Sałata pozwala zachować zgrabną sylwetkę, wspomaga pracę układu nerwowego, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Poznajmy bliżej właściwości sałaty. Sałata - właściwości Szczególną uwagę w [...]

2106, 2017

Czosnek – dlaczego jest tak zdrowy?

Autor | 21 czerwca, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , |0 komentarzy

Czosnek znany jest głównie ze swych szerokich właściwości leczniczych. Stanowi on naturalny antybiotyk w przypadku przeziębień oraz lekarstwo na wiele innych dolegliwości. Poznajmy bliżej działanie czosnku. Zasłynął ze swych właściwości już w czasach starożytnych, kiedy to Egipcjanie podawali go budowniczym piramid, aby wzmocnić ich siły. Z kolei ludność Europy używała [...]

106, 2017

Rzodkiewka – królowa wśród nowalijek

Autor | 01 czerwca, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Rzodkiewka, choć mała i niepozorna, stanowi częsty dodatków do wielu potraw. Mimo że dostępna jest przez cały rok, szczególnie warto spożywać ją w sezonie wiosenno-letnim. Co kryje w sobie rzodkiewka oraz jak oddziałuje na nasz organizm? Przyjrzyjmy się jej bliżej. Popularna rzodkiewka należy do krewnych warzyw takich jak brukselka, brokuł czy [...]

2405, 2017

Pomidor – właściwości i zastosowanie

Autor | 24 maja, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Pomidor to jedno z najsmaczniejszych i wartościowych warzyw jakie występują. Za jego cenne działania zdrowotne głównie odpowiedzialny jest likopen - silny antyoksydant. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom pomidora oraz do jakich celów można go wykorzystać. Pomidor trafił do Europy, a tym samym do Polski z Ameryki Południowej dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Ciekawostką [...]

2205, 2017

Ogórek – dlaczego jest tak cenny?

Autor | 22 maja, 2017|Categories: Warzywa świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Ogórek to warzywo o delikatnym smaku, które latem często spożywamy do obiadu. W większości składa się z wody z czego wynika jego niska kaloryczność oraz doskonałe zaspokajanie pragnienia. Jakie jeszcze właściwości posiada oraz dlaczego jest dla nas tak cennym warzywem? Sprawdźmy co kryje w sobie ogórek. Ogórek to warzywo pochodzące [...]