Aktualności

/Aktualności
Aktualności2017-05-24T12:43:30+02:00
1704, 2019

Młody jęczmień a odchudzanie

Autor |17 kwietnia, 2019|Categories: Rośliny świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Młody jęczmień wpływa korzystnie między innymi na odchudzanie. W ostatnich latach zyskał ogromną popularność wśród suplementów diety oraz fitofarmaceutyków. Na rynku można spotkać wiele preparatów otrzymywanych na jego bazie, między innymi sok, susz, herbaty czy tabletki. Skład Młody jęczmień ma liczne walory odżywcze – do najważniejszych składników zaliczamy między innymi: [...]

904, 2019

Co to jest gluten?

Autor |09 kwietnia, 2019|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

W dzisiejszych czasach już mało kto zastanawia się, co to jest gluten. Coraz więcej osób interesuje się zdrowym trybem życia i stara się jednak wykluczyć go z codziennej diety. Unikanie tej substancji stało się modne, jednak czy zawsze rezygnacja z niej jest konieczna? Co to jest gluten? Gluten jest produktem [...]

504, 2019

Owoce acai – właściwości i zastosowanie

Autor |05 kwietnia, 2019|Categories: Owoce świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Owoce acai należą do grupy superfood, głównie ze względu na właściwości i zastosowanie. Są małe i ciemnofioletowe, z wyglądu przypominają borówkę z jedną pestką w środku. Charakteryzują się intensywnym, fioletowym kolorem i dość cierpkim smakiem. Jagody acai to rośliny pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Skład W swoich składzie jagody [...]

404, 2019

Kapusta włoska – dlaczego warto włączać ją do diety?

Autor |04 kwietnia, 2019|Categories: Warzywa świata|Tags: , , , , , , |0 komentarzy

Kapusta włoska mimo mniejszej popularności od kapusty białej również stanowi źródło cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz specyficzną strukturą, dzięki której danie nabiera nowego wyrazu. Co kryje w sobie to warzywo oraz dlaczego warto włączać ją do diety? Oto wskazówki. Kapusta włoska jest warzywem, które nie rośnie dziko [...]

204, 2019

Błonnik pokarmowy – czym jest i jakie ma właściwości?

Autor |02 kwietnia, 2019|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Błonnik pokarmowy nie jest zdefiniowanym chemicznie związkiem ani jednolitą grupą związków. To kompleks heterogennych substancji, do których zaliczyć można między innymi ligninę, celulozę, hemicelulozę, a także pektyny. Co to jest błonnik pokarmowy? Pojęcie błonnika pokarmowego ulegało różnorodnym modyfikacjom, ostatecznie jednak przyjęto, że jest to pozostałość ścian komórkowych roślin odporna na [...]

2503, 2019

Zioła na bezsenność

Autor |25 marca, 2019|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Zioła na bezsenność często są pierwszym wyborem wielu osób. Bezsenność określana jest jako zaburzenie polegające na odczuwaniu przez chorego własnego snu za niewystarczający lub o złej jakości. Jest to spowodowane zwykle jednym z niżej wymienionych czynników: trudność w zasypianiu, trudność w utrzymaniu snu, zbyt wczesne poranne budzenie się, a także [...]

2103, 2019

Szafran – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Autor |21 marca, 2019|Categories: Rośliny świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Szafran (crocus sativus) jest przyprawą pozyskiwaną z krokusa uprawnego. Należy do najdroższych przypraw świata, ponieważ sposób jego pozyskiwania jest żmudny i czasochłonny. Szacuje się, że do uzyskania 1 kg przyprawy potrzeba około 150 tysięcy krokusów. Dlatego, za zaledwie 1 gram szafranu trzeba zapłacić od 20-30 zł wzwyż.Obecnie szafran uprawiany jest [...]

708, 2018

Jod – właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru

Autor |07 sierpnia, 2018|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie? Jod - rola w organizmie Jod to pierwiastek, który niezbędny [...]

307, 2018

Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?

Autor |03 lipca, 2018|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , |0 komentarzy

Dieta bez laktozy coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego, bowiem coraz więcej osób zapada na przykrą dolegliwość jaką jest nietolerancja tego składnika pokarmowego. W związku z tym dieta wykluczająca laktozę stanowi główną metodę leczenia objawów nadwrażliwości na ten element. Warto wiedzieć, że może być ona zastosowana zarówno u [...]

603, 2018

Na co jest Spirulina?

Autor |06 marca, 2018|Categories: Spirulina|Tags: , , , , , , , , |0 komentarzy

Na co jest Spirulina? Dlaczego warto ją spożywać? Co może wnieść do mojej diety? Na te i inne pytania mogą szukać odpowiedzi osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i jeść zdrowiej. Aby pozbyć się ze swojej diety żywności przetworzonej i zastąpić ją naturalnym, zdrowym i pełnym składników odżywczych jedzeniem [...]