Aktualności

/Aktualności
Aktualności2017-05-24T12:43:30+00:00
708, 2018

Jod – właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru

Autor |07 sierpnia, 2018|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie? Jod - rola w organizmie Jod to pierwiastek, który niezbędny [...]

307, 2018

Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?

Autor |03 lipca, 2018|Categories: Zdrowie|Tags: , , , , |0 komentarzy

Dieta bez laktozy coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego, bowiem coraz więcej osób zapada na przykrą dolegliwość jaką jest nietolerancja tego składnika pokarmowego. W związku z tym dieta wykluczająca laktozę stanowi główną metodę leczenia objawów nadwrażliwości na ten element. Warto wiedzieć, że może być ona zastosowana zarówno u [...]

603, 2018

Na co jest Spirulina?

Autor |06 marca, 2018|Categories: Spirulina|Tags: , , , , , , , , |0 komentarzy

Na co jest Spirulina? Dlaczego warto ją spożywać? Co może wnieść do mojej diety? Na te i inne pytania mogą szukać odpowiedzi osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i jeść zdrowiej. Aby pozbyć się ze swojej diety żywności przetworzonej i zastąpić ją naturalnym, zdrowym i pełnym składników odżywczych jedzeniem [...]

212, 2017

Kminek zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Autor |02 grudnia, 2017|Categories: Rośliny świata|Tags: , , , |0 komentarzy

Kminek zwyczajny, choć może nie do końca jest tak powszechny jak inne zioła typu curry, oregano czy kurkuma, to stanowi ciekawą przyprawę podkreślającą smak wielu potraw w kuchni. Oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych m.in. niweluje wzdęcia, a także inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Stosowany zewnętrznie na skórę skutecznie [...]

2711, 2017

Czerwona porzeczka – właściwości i zastosowanie

Autor |27 listopada, 2017|Categories: Owoce świata|Tags: , , , |0 komentarzy

Czerwona porzeczka jest bardzo popularnym, a jednocześnie wartościowym owocem. Stanowi bogate źródło wielu składników odżywczych. To dzięki nim czerwona porzeczka wzmacnia odporność organizmu, działa antybakteryjnie oraz usprawnia pracę układu krwionośnego. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy. Czerwona porzeczka jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Mimo że zawiera ich nieco [...]

2311, 2017

Pitaja – właściwości i zastosowanie

Autor |23 listopada, 2017|Categories: Owoce świata|Tags: , , , , , , , , , |3 komentarze

Pitaja (nazywana również smoczym owocem) to soczysty owoc stanowiący bardzo dobre źródło witamin i związków mineralnych. Wykorzystywana jest m.in. do produkcji win, letnich koktajli czy zdrowych soków. Co dokładnie w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Przyjrzyjmy się bliżej pitaji. Pitaja należy do grupy owoców egzotycznych. Stanowi także owoc niektórych [...]

1411, 2017

Daktyle – jakie właściwości wykazują dla zdrowia?

Autor |14 listopada, 2017|Categories: Owoce świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Daktyle to owoce, które stanowią doskonałe  źródło cukrów prostych. Z tego względu są bardzo lubiane i cenione m.in. przez sportowców. Daktyle oprócz tego, że doskonale smakują wykazują wiele korzyści dla naszego organizmu m.in. zapobiegają miażdżycy, niwelują zaparcia oraz zmniejszają i łagodzą objawy klimakterium. Jakie inne właściwości wykazują i w jakich [...]

2509, 2017

Melon – rodzaje i właściwości

Autor |25 września, 2017|Categories: Owoce świata|Tags: , , , , , , , , , |0 komentarzy

Melon to owoc, który w Polsce jest doskonale znany i bardzo łatwo dostępny. Oprócz tego, że świetnie smakuje posiada również wiele korzystnych właściwości. Jakich? Poznajmy zastosowanie melona oraz działanie jakie wykazuje na nasze zdrowie i urodę. Pochodzenie melona do dnia dzisiejszego nie jest do końca znane. Jednak bardzo prawdopodobnym kontynentem [...]

2008, 2017

Morele – właściwości i zastosowanie

Autor |20 sierpnia, 2017|Categories: Owoce świata|Tags: , |0 komentarzy

Morele to niewielkie, okrągłe owoce o średnicy 4-8 cm. Pochodzą one z Chin, a obecnie uprawia się je w takich krajach jak m.in. Turcja, Uzbekistan, Włochy oraz Iran. Latem kiedy trwa na nie sezon, kuszą swoim wyglądem i słodkim smakiem. Warto je jeść, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jakich? [...]

2807, 2017

Kapusta kiszona – właściwości lecznicze

Autor |28 lipca, 2017|Categories: Naturalne leczenie|Tags: , |0 komentarzy

Kapusta kiszona jest naturalnym lekarstwem o bardzo zaskakujących właściwościach. Zwiększa odporność organizmu, leczy choroby stawów, dolegliwości skórne, zapobiega anemii i wspomaga trawienie. Jakie jeszcze właściwości wykazuje kapusta kiszona? Poznajmy bliżej jej działanie na nasz organizm. Kapusta kiszona powstaje w wyniku procesu fermentacji z udziałem bakterii Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus po [...]