Kapusta kiszona jest naturalnym lekarstwem o bardzo zaskakujących właściwościach. Zwiększa odporność organizmu, leczy choroby stawów, dolegliwości skórne, zapobiega anemii i wspomaga trawienie. Jakie jeszcze właściwości wykazuje kapusta kiszona? Poznajmy bliżej jej działanie na nasz organizm.
Kapusta kiszona powstaje w wyniku procesu fermentacji z udziałem bakterii Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus po wcześniejszym jej zasoleniu. Charakteryzuje się długim terminem spożywania, wyrazistym, kwaśnym smakiem, który powstaje na skutek obecności kwasu mlekowego.
Kapusta kiszona – właściwości
Kapusta kiszona słynie z bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Ponadto zawiera w swoim składzie duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, E, K, a także rutynę. Kiszona kapusta to również źródło kwasu foliowego, przeciwutleniaczy (karotenoidy, polifenole), błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych takich jak siarka, wapń, magnez, miedź, potas i żelazo.
Kiszona kapusta oraz powstały w wyniku procesu fermentacji sok poprzez bardzo dużą zawartość witaminy C wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami. Poprzez znaczną ilość żelaza, które w posiada kapusta kiszona, zapobiega rozwojowi anemii. Dodatkowo skutecznie usuwa ona obrzęki, które są wynikiem zatrzymywania się wody w organizmie. Jej ważną właściwością jest to, że potrafi regulować temperaturę ciała. W momencie wysokiej temperatury obniża ją, z kolei w jest ona za niska podwyższa.
Badania naukowe wykazały, że kapusta kiszona wykazuje również działanie antynowotworowe ze względu na obecność w swoim składzie indoli – związków chemicznych, które chronią organizm przed rozwojem i namnażaniem się komórek rakowych.
Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty skutecznie wpływa na oczyszczanie organizm. Z kolei wykonywane z niego okłady leczą bóle reumatyczne i owrzodzenia skóry. Dzięki obecności w kapuście kiszonej kwasu mlekowego bardzo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy oczyszczając go z bakterii gnilnych. To sprawia, że powstają idealne warunki do rozwoju tych właściwych.
Kapusta kiszona – odchudzanie?
Czy kiszona kapusta wspomaga odchudzanie? Zdecydowanie tak. Zarówno ona jak i wytwarzany z niej sok przyspiesza przemianę materii oraz ogólną perystaltykę jelit. Ponadto reguluje całą przemianę tkanki tłuszczowej, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. I co ważne jest warzywem niskokalorycznym. 100 gram kapusty kiszonej posiada zaledwie 16 kcal, a mimo to daje uczucie sytości na długi czas.
Polecane produkty:
Ale czy kapustę zieloną trzeba poszatkować czy kiszoną kwaśną nałożyć jako okład na kolano i zabandażować? Nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Zakładam, że kiszona powinna być lepsza.