Melon – rodzaje i właściwości

//Melon – rodzaje i właściwości

Melon to owoc, który w Polsce jest doskonale znany i bardzo łatwo dostępny. Oprócz tego, że świetnie smakuje posiada również wiele korzystnych właściwości. Jakich? Poznajmy zastosowanie melona oraz działanie jakie wykazuje na nasze zdrowie i urodę.

Melon - właściwości, które warto znać

Pochodzenie melona do dnia dzisiejszego nie jest do końca znane. Jednak bardzo prawdopodobnym kontynentem jest Afryka lub Azja. Istnieje wiele gatunków melona. Jednak najbardziej znany to kantalupa, kasaba i melon miodowy. Wszystkie te odmiany różnią się od siebie smakiem i wyglądem. Jednak czy różnią się wartościami odżywczymi? Poznajmy je bliżej.

Melon – rodzaje i właściwości

1. Melon kantalupa stanowi źródło związków mineralnych takich jak magnez, potas, miedź, a także witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy A. Ten rodzaj melona posiada kształt kulisty i chropowatą, szarą skórkę z wyczuwalnymi bruzdami. Miąższ jest słodki i posiada pomarańczową barwę.

2. Melon kasaba w swoim składzie posiada duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. W porównaniu do melona kantalupa nie posiada on witaminy A. Melon kasaba posiada również okrągły kształt, jednak gładką i żółtą skórkę. Z kolei jego miąższ jest słodki, barwy białej.

3. Melon miodowy jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Stanowi również źródło witaminy A, jednak w mniejszym stopniu niż melon kantalupa. Skład melona miodowego bogaty jest także w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.

Dzięki zawartości potasu melon może wpływać na regulację ciśnienie krwi. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu potasu w organizmie  zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz ułatwia kontrolę ciśnienia u chorych osób.

Ze względu na zawartość witamin z grupy B, melon warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, a także zmniejsza problemy z zasypianiem. Dlatego też owoc ten polecany jest szczególnie osobom żyjącym w permanentnym stresie oraz miewającym zaburzenia snu.

Melon wspomaga odchudzanie. Jest on produktem niskokalorycznym. W swoim składzie zawiera aminokwas cytrulinę, który bierze udział w procesie produkcji hormonu wzrostu. Związek ten przyspiesza odchudzanie, z tego względu polecane jest jego włączenie do diety osobom walczącym z nadmiarem kilogramów. Ponadto melon wykazuje działanie moczopędne, a co za tym idzie, wpływa na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspomaga to w znacznym stopniu działanie odchudzające.

Zastosowanie melona

1. W kuchni.

Melon bardzo często wykorzystywany jest jako dodatek do deserów np. lodów, ciast czy sałatek owocowych. Wykonuje się z niego różnego rodzaju soki oraz napoje. Ponadto wykorzystywany jest jako dodatek do dań głównych na bazie mięsa drobiowego, owoców morza lub ryb.

2. W kosmetyce.

Właściwości melona świetnie sprawdzają się również w kosmetyce. Składniki odżywcze w nim zawarte wykazują działanie ujędrniające i antyoksydacyjne. Z tego względu wykorzystywane są w produktach do kąpieli (żelach, mydłach) oraz w kremach i maseczkach zmniejszających oznaki starzenia się skóry. Z kolei mleczka kosmetyczne do oczyszczania skóry z zawartością melona wykazują działanie chłodzące. Zalecane są w pielęgnacji cery tłustej i łojotokowej.

Ciekawostki na temat melona

  • Owoc ten można sadzić zarówno we własnym ogródku jak i działkach. Warto zaznaczyć, że są one dość wymagającą rośliną.
  • Nazwa melon pochodzi z języka greckiego oznaczając “miękkie jabłko”.
  • Miąższ owocu, w zależności od gatunku, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny, soczysty lub gorzki.
  • Melon jest odmianą ogórka i należy do warzyw dyniowatych.
  • Na całym świecie istnieje wiele odmian melona różniące się między sobą kształtem, wielkością, kolorem i smakiem.
Polecane produkty
Dodane przez | 2017-09-25T16:22:36+00:00 25 września, 2017|Owoce świata|0 komentarzy

Zostaw komentarz