Melon to owoc, który w Polsce jest doskonale znany i bardzo łatwo dostępny. Oprócz tego, że świetnie smakuje posiada również wiele korzystnych właściwości. Jakich? Poznajmy zastosowanie melona oraz działanie jakie wykazuje na nasze zdrowie i urodę.
Pochodzenie melona do dnia dzisiejszego nie jest do końca znane. Jednak bardzo prawdopodobnym kontynentem jest Afryka lub Azja. Istnieje wiele gatunków melona. Jednak najbardziej znany to kantalupa, kasaba i melon miodowy. Wszystkie te odmiany różnią się od siebie smakiem i wyglądem. Jednak czy różnią się wartościami odżywczymi? Poznajmy je bliżej.
Melon – rodzaje i właściwości
1. Melon kantalupa stanowi źródło związków mineralnych takich jak magnez, potas, miedź, a także witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy A. Ten rodzaj melona posiada kształt kulisty i chropowatą, szarą skórkę z wyczuwalnymi bruzdami. Miąższ jest słodki i posiada pomarańczową barwę.
2. Melon kasaba w swoim składzie posiada duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. W porównaniu do melona kantalupa nie posiada on witaminy A. Melon kasaba posiada również okrągły kształt, jednak gładką i żółtą skórkę. Z kolei jego miąższ jest słodki, barwy białej.
3. Melon miodowy jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Stanowi również źródło witaminy A, jednak w mniejszym stopniu niż melon kantalupa. Skład melona miodowego bogaty jest także w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.
Dzięki zawartości potasu melon może wpływać na regulację ciśnienie krwi. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu potasu w organizmie zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz ułatwia kontrolę ciśnienia u chorych osób.
Ze względu na zawartość witamin z grupy B, melon warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, a także zmniejsza problemy z zasypianiem. Dlatego też owoc ten polecany jest szczególnie osobom żyjącym w permanentnym stresie oraz miewającym zaburzenia snu.
Melon wspomaga odchudzanie. Jest on produktem niskokalorycznym. W swoim składzie zawiera aminokwas cytrulinę, który bierze udział w procesie produkcji hormonu wzrostu. Związek ten przyspiesza odchudzanie, z tego względu polecane jest jego włączenie do diety osobom walczącym z nadmiarem kilogramów. Ponadto melon wykazuje działanie moczopędne, a co za tym idzie, wpływa na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspomaga to w znacznym stopniu działanie odchudzające.
Zastosowanie melona
1. W kuchni.
Melon bardzo często wykorzystywany jest jako dodatek do deserów np. lodów, ciast czy sałatek owocowych. Wykonuje się z niego różnego rodzaju soki oraz napoje. Ponadto wykorzystywany jest jako dodatek do dań głównych na bazie mięsa drobiowego, owoców morza lub ryb.
2. W kosmetyce.
Właściwości melona świetnie sprawdzają się również w kosmetyce. Składniki odżywcze w nim zawarte wykazują działanie ujędrniające i antyoksydacyjne. Z tego względu wykorzystywane są w produktach do kąpieli (żelach, mydłach) oraz w kremach i maseczkach zmniejszających oznaki starzenia się skóry. Z kolei mleczka kosmetyczne do oczyszczania skóry z zawartością melona wykazują działanie chłodzące. Zalecane są w pielęgnacji cery tłustej i łojotokowej.
Ciekawostki na temat melona
- Owoc ten można sadzić zarówno we własnym ogródku jak i działkach. Warto zaznaczyć, że są one dość wymagającą rośliną.
- Nazwa melon pochodzi z języka greckiego oznaczając „miękkie jabłko”.
- Miąższ owocu, w zależności od gatunku, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny, soczysty lub gorzki.
- Melon jest odmianą ogórka i należy do warzyw dyniowatych.
- Na całym świecie istnieje wiele odmian melona różniące się między sobą kształtem, wielkością, kolorem i smakiem.
Zostaw komentarz