Czerwona porzeczka – właściwości i zastosowanie

//Czerwona porzeczka – właściwości i zastosowanie

Czerwona porzeczka jest bardzo popularnym, a jednocześnie wartościowym owocem. Stanowi bogate źródło wielu składników odżywczych. To dzięki nim czerwona porzeczka wzmacnia odporność organizmu, działa antybakteryjnie oraz usprawnia pracę układu krwionośnego. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

Czerwona porzeczka - właściwości i zastosowanie

Czerwona porzeczka jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Mimo że zawiera ich nieco mniej niż porzeczka czarna jest równie mocno doceniana. Stanowi ona źródło witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, błonnika oaz soli mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan.

Czerwona porzeczka – właściwości

1. Reguluje metabolizm.

Zawarty w czerwonej porzeczce błonnik reguluje perystaltykę jelit, metabolizm oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Błonnik pokarmowy jest w stanie regulować także poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zapobiegając miażdżycy.

2.Wzmacnia układ odpornościowy.

Czerwona porzeczka do także bardzo dobre źródło witaminy C. Obecna w naszej diecie wzmacnia odporność organizmu, a także korzystnie oddziałuje na naczynia krwionośne. Działa na nie obkurczająco i wzmacniająco zapobiegając pękaniu i rozszerzaniu.

3. Wspomagają układ moczowy.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że czerwona porzeczka posiada właściwości moczopędne. Z tego względu mogą być one stosowane pomocniczo w zapaleniu i leczeniu dróg moczowych. Dodatkowo owoc ten zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, które pojawiają się szczególnie u osób miewających kwaśny odczyn moczu.

4. Niwelują bóle menstruacyjne.

Poprzez obecność polifenoli czerwone porzeczki niwelują dolegliwości podczas menstruacji. A wszystko to dzięki ich właściwościom przeciwbólowym i uspokajającym.

5. Regulują poziom cukru we krwi.

Ze względu na zawartość pektyn – rozpuszczalnego błonnika, hamuje wchłanianie cukru przez krwiobieg.

Czerwona porzeczka – zastosowanie

1. Kuchnia.

Czerwona porzeczka w kuchni znalazła szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się ją bardzo często do produkcji napojów np. w postaci soków czy kompotów. Ponadto to idealny owoc do produkcji różnego rodzajów przetworów w tym m.in. dżemów czy konfitur. Ciekawym produktem tworzonym z porzeczki czerwonej jest również nalewka. Bardzo dobra w smaku korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Innym zastosowaniem owoców czerwonej porzeczki jest także produkcja z niej sosów słodko -kwaśnych, które idealnie komponują się z daniami mięsnymi.

2. Kosmetyka.

Dzięki obecności garbników czerwone porzeczki bardzo dobrze sprawdzają się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Wykazują bowiem właściwości ściągając i przeciwzapalne, a także warunkują wydzielanie sebum skóry. Wykorzystanie ich w maseczkach pielęgnacyjnych będą łagodzić wykwity skóry, a także zwężać rozszerzone pory, które przy tego rodzaju skórze są wyraźnie widoczne.

Polecane produkty
Autor: | 2017-11-27T17:23:06+00:00 27 listopada, 2017|Owoce świata|0 komentarzy

Zostaw komentarz