Spirulina w proszku stanowi coraz częściej wybierany suplement diety celem uzupełnienia niedoboru makro- i mikroelementów, a także prewencji niektórych chorób czy poprawy urody. Jej popularność wzrasta wraz z dokładniejszym poznawaniem właściwości tego produktu.

Spirulina w proszku

Czym jest spirulina w proszku?

Spirulina jest jedną z najpopularniejszych mikroalg, którą Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała jako superfoods, czyli żywność o wszechstronnym działaniu. To alga o zielono-niebieskim zabarwieniu, a jej nazwa odnosi się do kształtu algi widzianego pod mikroskopem, który przypomina spiralę.

Uważa się ją za źródło cennych przeciwutleniaczy, takich jak związki fenolowe, karotenoidy, fikocyjaniny czy wielonasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto jest bogata w:

  • białka i aminokwasy stanowiące aż do 70% suchej masy produktu, dlatego suplement często zalecany jest osobom przestrzegającym diet bezmięsnych;
  • witaminy z grupy B, a także C, E, D oraz beta-karoten będący prekursorem witaminy A;
  • składniki mineralne, w tym cynk, żelazo, wapń, selen, magnez, potas, sód, molibden;
  • chlorofil i beta-karoten;
  • węglowodany, w tym glikogen, glukozaminę i ramnozę;
  • błonnik stanowiący do 10% suchej masy produktu.

W zależności od rodzaju spiruliny może ona zawierać dodatkowo pewne ilości jodu. Jak wiadomo, współcześnie znaczny odsetek społeczeństwa boryka się z niedoborem tego pierwiastka.

Spirulina w proszku jako suplement diety

Korzystną i powszechną formą spiruliny jest jej wersja sproszkowana. Aby uzyskać proszek gotowy do sprzedaży i spożycia, alga musi przejść szereg procedur.

Pierwszą z nich jest proces suszenia celem uzyskania suchej biomasy do późniejszej ekstrakcji. Niektóre badania jednak wskazują, że fikocyjanina obecna w spirulinie jest niestabilna w warunkach ciepła, co ogranicza jej zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Każdy etap suszenia musi zatem być przeprowadzany pod ścisłą kontrolą.

Kolejnym z etapów jest uzyskanie formy proszku z wysuszonej algi. To właśnie pod tą postacią produkt jest następnie umieszczany w opakowaniach i sprzedawany.

Zobacz również: Maseczka ze spiruliny

Sproszkowana forma spiruliny jest bardzo praktycznym i wygodnym rozwiązaniem, ponieważ bez problemu można jej użyć do stworzenia masek na włosy czy twarz, a także jako dodatek do pożywienia. Odpowiednią ilość proszku z powodzeniem można dodać do domowych koktajlów czy zastosować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Właściwości spiruliny w proszku

Do głównych i ważniejszych właściwości regularnej suplementacji spiruliny w proszku zalicza się:

  • obniżanie zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego krwi, a zatem przeciwdziałanie nadciśnieniu tętniczemu;
  • obniżanie frakcji cholesterolu LDL oraz ogólnego poziomu cholesterolu, a także trójglicerydów;
  • prewencję chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • zmniejszanie żywotności komórek nowotworowych;
  • wspomaganie systemu immunologicznego organizmu;
  • oczyszczanie organizmu z metali ciężkich i toksyn, które współcześnie obecne są w wielu produktach spożywanych na co dzień;
  • obniżanie masy ciała i zapobieganie otyłości poprzez korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Dzięki zawartości błonnika przyczynia się do kontroli apetytu i zmniejsza głód;
  • ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, a w szczególności UVB;
  • działanie przeciwzapalne;
  • działanie przeciwalergiczne.

Jak wspomniano wcześniej, proszek można stosować zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego, z równą skutecznością.

Podsumowanie

Spirulinę w proszku zalicza się do niezwykle cennych suplementów diety. Uzupełnia niedobory ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, chroni organizm przed wieloma schorzeniami oraz poprawia wygląd i samopoczucie.

Jej spożycie powinno stanowić niezbędny element każdego dnia osoby dbającej o zdrowie i urodę. Korzystne właściwości spiruliny zostały potwierdzone licznymi badaniami.

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P. – “Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne”.
  2. Larrosa A., Camara A., Pinto L., Spirulina sp. Biomass dried / disrupted by different methods and their application in biofilms production, Food Science and Biotechnology, 6/2018.
  3. Czerwonka A., Kaławaj K., Sławińska-Brych A., Bartnik M., Zdzisińska B., Rzeski W., Działanie przeciwnowotworowe ekstraktu wodnego produktu Spirulina na linię komórkową ludzkiego raka płuc A549, Biomed Pharmacother, 10/2018.
  4. Carrizzo A., Sommella E., Ambrosio M., Sala M., Madonna M., (i inni), Nowy potężny peptyd dekameryczny Spirulina platensis obniża poziomy ciśnienia krwi poprzez mechanizm zależny pd PI3K/AKT/eNOS, Hypertensionaha, 73/2019.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku bioalgi
Spirulina w proszku zawiera wysokiej jakości witaminy i minerały, a także inne, niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Odpowiednie i ściśle kontrolowane warunki hodowli sprawiają, że są one bardzo dobrze wchłanialne, przez co wykazują właściwości ...
Zobacz tutaj ...