Warto wiedzieć, co zawiera spirulina, ponieważ ze względu na swój bogaty skład może stanowić ważny element codziennej diety. Jej regularne spożycie uzupełnia niedobory makro- i mikroelementów, chroniąc tym samym przed niektórymi schorzeniami.

Co zawiera Spirulina?

Czym jest spirulina?

Spirulina jest niebiesko-zieloną algą, która preferuje rozwój w ciepłej, czystej i alkalicznej wodzie. Należy do sinic (cyjanobakterii). Jest całkowicie naturalnym suplementem diety, wykazującym wszechstronne działanie na ludzki organizm.

Jej nazwa wiąże się z charakterystycznym kształtem przypominającym sprężynkę lub spiralę, co jest widoczne w obrazie mikroskopowym.

Co zawiera spirulina?

Bogaty skład chemiczny spiruliny świadczy o jej niezwykłych wartościach odżywczych i leczniczych.

Około 60-70% suchej masy algi stanowią białka, które zawierają w swoim składzie niezbędne, egzogenne aminokwasy, m.in. walinę, izoleucynę, metioninę, tryptofan, leucynę czy fenyloalaninę. Można zatem powiedzieć, że spirulina stanowi źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w takich proporcjach, że możliwe jest zachowanie równowagi azotowej u osób dorosłych.

Do 8% suchej masy spiruliny stanowią tłuszcze, z czego około 40% to glikolipidy. W bardzo dużej ilości można spotkać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolenowy.

Do pozostałych składników można zaliczyć:

  • węglowodany – przyswajalne polisacharydy, takie jak glikogen, ramnoza i glukozamina. Dodatkowo nie wywołują one stanu hipoglikemii;
  • witaminy – głównie z grupy B, ale także E, C i D;
  • barwniki – chlorofil, beta-karoten, fikocyjaniny;
  • składniki mineralne – m.in. selen, żelazo, wapń, cynk, magnez, potas, molibden czy sód.

Składniki mineralne stanowią istotną część suchej masy spiruliny, ponieważ jest ich znacznie więcej niż w  warzywach. Należy także wspomnieć, że przyswajalność żelaza jest tu ponad dwukrotnie większa niż z większości mięs, prawdopodobnie dzięki wejściu w kompleks z fikocyjaniną.

Przeprowadzono również badania, które wykazały szczegółową zawartość poszczególnych pierwiastków w 100 gramach suchej masy spiruliny. Dla przykładu, dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowieka wynosi około 1000 mg. Spirulina zawiera około 468 mg tego pierwiastka, co stanowi zatem niemal połowę potrzebnej dawki. Innym przykładem jest magnez, którego należy dostarczyć dziennie około 300-400 mg. W 100 gramach spiruliny można znaleźć aż ok. 319 mg tego pierwiastka.

Błonnik stanowi do 10% suchej masy algi.

Działanie spiruliny

Do głównych właściwości spiruliny można zaliczyć:

  • wspieranie układu odpornościowego;
  • oczyszczanie organizmu z metali ciężkich i toksyn;
  • ochrona przed rozwojem niektórych nowotworów poprzez zmniejszanie żywotności komórek nowotworowych;
  • obniżanie frakcji cholesterolu LDL oraz ogólnego poziomu cholesterolu;
  • obniżanie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi.

Regularna suplementacja spiruliny wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. W pewnym stopniu przyczynia się do zmniejszenia masy ciała, ponieważ wpływa na mikroflorę jelit.

Składniki zawarte w aldze – głównie fikocyjaniny – przyczyniają się do ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, gdyż hamują apoptotyczną śmierć komórek indukowaną UVB.

Bibliografia

  1. Pielesz A., Skład chemiczny algi brązowej Fucus vesiculosus L., Postępy Fitoterapii, 1/2011.
  2. Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  4. Gutierres-Salmean G., Fabila-Castillo L., Chamorro-Cevallos G., Nutritional and toxicological aspects of Spirulina, Nutrition Hospitalaria, 1/2015.
  5. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A., Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka, Nadciśnienie Tętnicze, 6/2013.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach bioalgi
Spirulina biolagi to wysokiej jakości alga słodkowodna. Każdy etap, od hodowli aż po dostarczenie gotowego produktu jest pod ścisłą kontrolą. Dodatkowo Spirulina bioalgi została przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny, co potwierdza jej ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku bioalgi
Spirulina w proszku zawiera wysokiej jakości witaminy i minerały, a także inne, niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Odpowiednie i ściśle kontrolowane warunki hodowli sprawiają, że są one bardzo dobrze wchłanialne, przez co wykazują właściwości ...
Zobacz tutaj ...