Co to jest Spirulina?

///Co to jest Spirulina?

Co to jest Spirulina? Spirulina to rodzaj niebiesko-zielonej algi, która rośnie na powierzchni jezior lub hodowana jest w morzach. Innymi słowy to alga z grupy sinic, jedna z najwartościowszych roślin, jakie Matka Natura zaoferowała człowiekowi. A jak wiadomo, algi są bardzo dobrze przyswajane przez tkanki ludzkiego organizmu, ponieważ skład chemiczny ich plazmy komórkowej jest podobny do składu chemicznego plazmy komórkowej człowieka.

Co to jest Spirulina?

Spirulina to roślina bogata w wysokiej jakości białko, przyswajalne dużo łatwiej przez organizm ludzki niż jakiekolwiek białko pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminy, minerały i karotenoidy, a także przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Zawiera składniki odżywcze, takie jak witaminy, w tym również kompleks witamin z grupy B, beta-karoten, mangan, cynk, miedź, żelazo, selen oraz kwas gamma-linolenowy (niezbędne kwasy tłuszczowe), kwasy nukleinowe (DNA i RNA) i chlorofil, który jest bardzo ważny dla człowieka.

Co to jest Spirulina?

Spirulina – włókna widziane pod mikroskopem

Przeprowadzone badania wykazują, że Spirulina wzmacnia układ odpornościowy, pomaga chronić przed reakcjami alergicznymi, jak również posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Poprzez zawartość bardzo dobrze przyswajalnych, naturalnych witamin i minerałów wpływa na poprawę funkcjonowania układów w organizmie człowieka oraz odciąża ich pracę.  Ciągle prowadzone są dalsze badania Spiruliny, które odkrywają coraz szersze zastosowanie tej algi.

Co jeszcze warto wiedzieć o Spirulinie?

Poniżej przedstawiamy krótki film o Spirulinie i jej właściwościach, które warto poznać:

Spirulina najwyższej jakości ma znaczenie

Spirulina, jak każda alga, może być skażona toksycznymi substancjami zwanymi Mikrocystynami. Może również pochłaniać metale ciężkie z wody, w której jest hodowana. Z tych powodów, bardzo ważne jest, aby kupować Spirulinę od zaufanego producenta i pewnego źródła dystrybucyjnego. Przy zakupie należy zwracać uwagę na:

1. Środowisko hodowli (nie kraj).

Wszyscy kupujący zwracają uwagę na kraj pochodzenia Spiruliny. Można powiedzieć: słusznie, jednak nie do końca. Kraje azjatyckie takie jak np. Chiny, Japonia, Tajwan, a także Indie, Hawaje czy Australia i Ameryka Południowa posiadają jedne z najlepszych środowisk do hodowli tej algi. Dlatego też nie warto od razu skreślać np. Chin. Wszystkie suplementy, w tym również Spirulina przed wprowadzeniem do obrotu na terenie naszego kraju przez dystrybutora czy producenta muszą być zgłoszone. Dodatkowo przedstawiany jest szczegółowy skład, który zostaje przeanalizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Oczywiści można trafić na nieuczciwych sprzedawców (jak w każdej dziedzinie), którzy nie zgłaszają sprzedawanego produktu do GIS i liczą na “szczęście” – ile uda się sprzedać tyle się sprzeda. Szczególnie teraz gdy na polskim rynku jest takich produktów bardzo dużo. Dlatego warto kupować algi, jak również inne, naturalne suplementy diety u sprzedawców specjalizujących się w danej dziedzinie i będących długo na rynku. A co ma największe znaczenie podczas hodowli?

Najważniejsze jest pochodzenie wody wykorzystywanej do hodowli algi (niezależnie czy jest to Spirulina, Chlorella czy inny naturalny produkt). Ma ona wpływ na to jakiej jakości będzie Spirulina. Ważne jest również nasłonecznienie podczas jej wzrostu, ponieważ rośliny te wymagają stałego nasłonecznienia. Z tego też względu np. Tajwan będzie bardzo odpowiednim i naturalnym środowiskiem. Nie będzie wymagane sztuczne podgrzewanie wody, wentylacja i dodatkowe oświetlenie.

2. Certyfikaty.

Certyfikaty, które posiada producent świadczą, że utrzymuje on najwyższe standardy. Najważniejsze z nich to:

  • certyfikat jakości ISO
  • certyfikat HACCP
  • certyfikat GMP

Ich brak może od razu zapalić u nas czerwoną lampkę. Chcemy przecież mieć potwierdzenie od powołanych do tego instytucji, że mamy produkt bezpieczny i skuteczny w swoim działaniu.

3. Patent.

Patent to dodatkowy plus dla producenta. Widać wtedy, że specjalizuje się w danej dziedzinie i spędza długie lata nad badaniami, a także stale podnosi jakość swoich produktów.

Polecane produkty
Autor: |2017-04-29T14:45:20+00:0015 listopada, 2013|Spirulina|0 komentarzy

Zostaw komentarz