Aktualizacja:

Pomidor to jedno z najsmaczniejszych i wartościowych warzyw jakie występują. Za jego cenne działania zdrowotne głównie odpowiedzialny jest likopen – silny antyoksydant. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom pomidora oraz do jakich celów można go wykorzystać.

Pomidor - właściwości i zastosowanie

Pomidor trafił do Europy, a tym samym do Polski z Ameryki Południowej dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Ciekawostką jest fakt, że początkowo pomidor uważany był za roślinę trującą. W tym przekonaniu utwierdzał zapewne zapach pomidorów, wydzielany przez ich łodygi i liście. W dzisiejszych czasach pomidory stanowią zdrowy i smaczny składnik wielu potraw. Należą one do głównych warzyw uprawianych w Polsce oraz stanowią główną grupę warzyw eksportowych.

Pomidor – składniki odżywcze

Za cenne właściwości pomidorów w szczególności odpowiedzialny jest ich czerwony barwnik – likopen. Związek ten należy do najsilniejszych antyoksydantów. Ponadto pomidory są bogatym źródłem witamin. Zawierają m.in. witaminę C, K i E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego warzywa te posiadają cenny dla nas błonnik, kwas foliowy, biotynę i szereg związków mineralnych takich jak potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk i mangan.

Pomidor – właściwości

Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory zwiększają ogólną odporność organizmu. Mają również duży wpływ na poprawę kondycji naczyń krwionośnych. Zwiększają ich elastyczność oraz działają uszczelniająco zapobiegając powstawaniu tzw. teleangiektazji i wenektazji na skórze. Z kolei witamina E i beta-karoten są mocnymi przeciwutleniaczami, które usuwają wolne rodniki z organizmu chroniąc go przed pojawieniem się groźnych chorób w tym również nowotworów. Witaminy z grupy B znajdujące się w pomidorach warunkują metabolizm cukrów i regulują poziom cholesterolu. Pomidory zwiększają także krzepliwość krwi poprzez zawartość w sobie witaminy K.

Dzięki obecności wielu związków mineralnych takich jak potas pomidory są moczopędne przez co działają oczyszczająco oraz obniżają ciśnienie krwi. Wapń z kolei warunkuje stan i kondycję układu kostnego, a magnez wspomaga pracę serca i układ mięśniowy.

Wspomniany wcześniej likopen ma w szczególności działanie przeciwnowotworowe. Chroni organizm przed rakiem szyjki macicy lub nowotworem płuc. Błonnik wpływa na oczyszczanie organizmu, poprawia perystaltykę jelit i jest pomocny w usuwaniu zaparć.

Ważne! Nie można łączyć pomidorów z ogórkami podczas spożywania. Wynika to z tego, że ogórki zawierają askorbinazę – enzym rozkładający witaminę C.

Pomidory – zastosowanie

  • Właściwości pomidorów wykorzystuje się szeroko w kosmetyce. Witamina C obecna w ich składzie wzmacnia i uszczelnia naczynka zapobiegając ich pękaniu. Witamina C działa również na skórę rozjaśniająco. Usuwa więc przebarwienia potrądzikowe lub wywołane słońcem. Zwiększa także ogólną odporność skóry i chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Witamina A i E nawilża naskórek i spowalnia procesy starzenia skóry. Pomidory stosowane są w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów i maseczek przeznaczonych głównie do skóry trądzikowej, problematycznej i dojrzałej.
  • Pomidory to oczywiście nieodzowny składnik wielu potraw w kuchni. Stanowią one bowiem zdrowy i smaczny dodatek do dań głównych w postaci sałatek czy sosów. Warzywa te wykorzystywane są również w przepisach wielu zup. Popularny jest również sam sok z pomidorów, który stanowić może zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pomidor stosowany jest do tworzenia zdrowych koktajli owocowo – warzywnych. Oprócz tego, że doskonale nawadnia to również dobrze syci i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
  • Korzystnie wpływają na nasze zdrowie m.in. reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, oczyszcza organizm, wspiera odporność, poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia pracę serca i całego układu mięśniowego.

Odmiany pomidorów:

  • malinowe – są słodkie w smaku i posiadają dużo soku;
  • koktajlowe – małe i zwykle okrągłe, używane do dekoracji potraw lub sałatek;
  • bycze serca – posiadają podłużny kształt, są dość twarde, idealnie nadają się do sałatek;
  • karłowate – najczęściej występują w gronach, posiadają intensywny smak i bogaty aromat;
  • gruntowe – są najpopularniejszym gatunkiem pomidorów, idealnie nadają się na przetwory.

Kto powinien unikać spożywania pomidorów?

Przede wszystkim osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów oraz dnę moczanową. Osoby mające skłonność do występowania zgagi również powinny ograniczać spożywanie tych warzyw. Z kolei Ci, którzy posiadają dość wrażliwy przewód pokarmowy powinni obierać pomidory ze skórki.

Warto również pamiętać, że pomidory mogą wywoływać reakcje uczuleniowe. Z tego też względu powinny je unikać kobiety karmiące piersią.

Polecane produkty