Papaja – owoc o leczniczym działaniu

Strona główna/Owoce świata/Papaja – owoc o leczniczym działaniu

Papaja – owoc o leczniczym działaniu

Papaja zwana również melonowcem właściwym to owoc należący do rodziny tropikalnych. Mimo swoich cennych właściwości, w Polsce wciąż jest jeszcze mało popularna. Przyjrzyjmy się więc bliżej jej właściwościom i leczniczym działaniom na organizm człowieka.

Papaja - owoc o leczniczym działaniu

Owoc papai jest jadalny w całości. A więc zarówno jego skórka, nasiona jak i cały miąższ może być poddany konsumpcji. Warto wspomnieć, że wszystkie części papai znacznie różnią się jednak od siebie smakiem. W krajach zachodnich papaja uważana jest głównie za owoc, natomiast w krajach tropikalnych, z których się wywodzi traktowana jest również jako lek. Część leczniczą stanowi zarówno jej owoc, liście jak i nasiona.

Papaja – składniki odżywcze

Papaja to bogate źródło antyoksydantów. Owoc ten posiada również flawonoidy, dużą ilość witaminy C, witaminę A i witaminy z grupy B. Ponadto w jej składzie zawarte są związki mineralne takie jak żelazo, miedź, magnez, potas, a także kwas pantotenowy oraz enzymy. Jednym z najważniejszych jest enzym papaina. Papaja jest owocem niskokalorycznym i nie zawiera cholesterolu.

Papaja – właściwości

Zawarty w papai enzym – papaina usprawnia procesy trawienne, a także zapobiega wrzodom żołądka. Papaja pomaga również odbudować uszkodzone ściany jelit. Z kolei dzięki antyoksydantom pozbywa się wolnych rodników z organizmu oczyszczając go i zapobiegając chorobom układu pokarmowego oraz uszkodzeniom struktury DNA. Spożywanie papai często zalecane było po kuracji antybiotykowej, ponieważ bardzo dobrze wyrównywała równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

Papaja ma również działanie przeciwzapalne i wspomaga układ odpornościowy. Chroni więc organizm przed różnego rodzaju infekcjami, wykazuje również działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowo bardzo korzystnie wpływa na układ krwionośny. Hamuje rozwój chorób serca, zapobiega stwardnieniu żył, zmniejsza ryzyko wylewu i zawału oraz poprawia wzrok.

Papaja – zastosowanie

1. Papaja jako lek.

  • Zawarty w papai likopen chroni przed chorobami serca i cały układ krążenia. Spożywanie papai może zapobiec powstawaniu zawału lub wylewu oraz skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Występująca w papai papaina wpływa na poprawę procesów trawienia. Dzieje się tak, ponieważ działanie papainy jest bardzo podobne do składnika soku żołądkowego człowieka – pepsyny. Różnica między nimi jest taka, że papaina działa w każdym środowisku, zarówno kwaśnym, neutralnym jak i zasadowym. Pomocna jest w problemach z trawieniem dużych ilości białek, a dzięki swojemu działaniu w każdym środowisku, zarówno tym neutralnym jak i zasadowym nie pozwala na zwiększenie kwasowości układu pokarmowego.
  • Wspomaga dobre widzenie – częste spożywanie papai może skutkować zmniejszeniem ryzyka pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej zwłaszcza u osób starszych. Takie działanie papaina zawdzięcza obecności w sobie karotenoidów, do których należy m.in. luteina.
  • Wspomaga odchudzanie – zawdzięcza to przede wszystkim papainie, ponieważ to ona przyspiesza procesy trawienne, a także procesy spalania białek i tłuszczy.
  • Przyspiesza regenerację skóry – żel pozyskiwany z łodygi, liści i owoców regeneruje skórę po otarciach czy zadrapaniach. Ponadto ludność Azji i Afryki stosuje papaję jak lek na kurzajki.

2. Papaja w kuchni.

  • Jest smacznym owocem, który może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
  • Może być jednym ze składników sałatek owocowych.
  • Papaja to również zdrowy dodatek do deserów m.in. ciast, lodów czy galaretek.
  • Owoc ten po połączeniu np. z mlekiem kokosowym może stworzyć bardzo wartościowy i pożywny koktajl.
  • Pestki papai mają charakterystyczny, dość ostry smak, który przypomina nieco smak chrzanu. Z tego też względu mogą one stanowić przyprawę do niektórych potraw, sałatek czy sosów.
  • Z racji iż papaja posiada w swoim składzie sporą ilość pektyn może być poddawana różnym procesom. Wytwarzać można z niej przetwory takie jak dżemy, syropy, soki czy kompoty.

3. Papaja jako kosmetyk.

  • Zawarty w papai enzym papaina stanowi składnik tzw. peelingów enzymatycznych. Kosmetyki dzięki enzymom roślinnym w sposób naturalny i delikatny złuszczają martwy naskórek bez potrzeby wykonywania przy tym ruchów pocierania. Są preparatami delikatnymi polecanymi każdej cerze, w szczególności skórze wrażliwej, naczyniowej i trądzikowej.
  • Papaja to składnik kosmetyków antycellulitowych i likwidujących blizny (np. potrądzikowe lub tzw. rozstępy).
Polecane produkty
Dodane przez | 2017-04-14T09:22:28+00:00 13 kwietnia, 2017|Owoce świata|0 komentarzy

Zostaw komentarz

Przejdź do paska narzędzi