Kiwi jest owocem tropikalnym, powszechnie znanym i bardzo lubianym. Słynie ze swoich właściwości leczniczych jak i pielęgnacyjnych. Nic dziwnego, stanowi on bowiem bombę witaminową, której dobroczynne działania są wykorzystywane w wielu kierunkach. Przyjrzymy się bliżej owocom kiwi.

Kiwi - owoc o szerokich spektrum dzialania

Owoc kiwi wywodzi się z Chin. Początkowo nosił nazwę yang tao. Z kolei obecna nazwa wzięła się od Nowozelandczyków. Owoc ten przypominał im ptaka kiwi. Dlatego też na jego cześć postanowili obdarować go tą nazwą.

Dziś owoc ten uprawiany jest w rejonach takich jak Kalifornia, Australia, Nowa Zelandia i Chile. Ze względu na to, że kiwi dobrze znosi warunki przechowywania jest owocem dostępnym przez cały rok. Jest stosunkowo małe, posiada owalny kształt, brązowa i mechatą skórkę. Jego miąższ jest koloru zielonego, a jego waga waha się w granicach 100-200 g.

Kiwi – właściwości

Owoce kiwi to źródło węglowodanów, w tym głównie fruktozy i glukozy. Ponadto posiada witaminę C, E i K oraz kwas foliowy, związki mineralne takie jak mangan, cynk, fosfor, miedź, potas. W swym składzie zawiera również korzystny dla naszego zdrowia błonnik.

  • Z racji tego, że jest doskonałym źródłem witaminy C wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed inwazją różnych czynników chorobotwórczych. Oprócz tego, dzięki tej witaminie, wspomaga i przyspiesza kurację przeziębienia czy grypy.
  • Ponadto kiwi dzięki swym enzymom ułatwia procesy trawienne białek. Przyspiesza perystaltykę zmniejszając tym mało przyjemne uczucie przejedzenia. Ze względu na zawartość w sobie luteiny wspomaga również nasze oczy. Chroni je przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz przed pojawieniem się zaćmy.
  • Ze względu na obecność w nim błonnika wykazuje działanie przeczyszczające. Polecany jest więc przy zaparciach lub problemach układu pokarmowego.
  • Glikozydy nasercowe (pochodne cukrów) zawarte w kiwi zwiększają pracę serca, poprawiają krążenie oraz usuwają zastoje krwi. Natomiast obecny w nim potas stabilizuję rytmikę pracy serca, a także obniża ciśnienie krwi. Z kolei Witamina C i E zapobiegają miażdżycy.
  • Witamina E (przeciwutleniacz) nadaje kiwi właściwości przeciwnowotworowe. Chroni komórki organizmu przed działaniem szkodliwych, wolnych rodników, a także pomaga regenerować się uszkodzonym wcześniej komórkom.
  • Jest to owoc o niskiej kaloryczności oraz zawiera błonnik co wpływa na to, że jest on bardzo pomocny w odchudzaniu. Ponadto bardzo korzystnie działa na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego.
  • Witamina K i obecny w kiwi wapń wzmacniają układ kostny zapobiegając i niwelując objawy osteoporozy.

Kiwi – zastosowanie

1. Kiwi jako kosmetyk.

  • Na bazie kiwi produkowane są m.in. kremy do pielęgnacji twarzy. Owoce kiwi mają działanie nawilżające i mocno odżywcze.
  • Zawarte w kiwi pestki, znalazły zastosowanie w produkcji peelingów, zarówno do ciała jak i samej twarzy. Natomiast jego kwasy organiczne wykazują właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w peelingach jak i kremach oraz maseczkach.
  • Na bazie kiwi wytwarzane są również żele do kąpieli i szampony.

2. Kiwi w kuchni.

  • Może być składnikiem sałatek owocowych.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C może być produktem wykorzystywanym do marynowania mięs.
  • Dojrzałe owoce kiwi wykorzystywane są jako składnik ostrych sosów.
  • Może stanowić element zdrowego śniadania dodane np. do owsianki.
  • Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów  np. lodów lub ciast.
  • Spożywane na surowo jest zdrową przekąską w ciągu dnia.

3. Kiwi dla zdrowia.

  • Poprawia kondycję oczu.
  • Wspomaga odchudzanie.
  • Leczy zaparcie.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Chroni przed nowotworami.
  • Wspomaga układ krążenia chroniąc serce i zapobiega miażdżycy.

Ciekawostki na temat kiwi

  • Jeśli zgnieciemy czarne pestki obecne w kiwi uzyskamy olej, który zawiera cenne kwasy omega 3.
  • Może stanowić naturalny kosmetyk w pielęgnacji skóry np. w postaci toniku do przemywania twarzy.
  • Jest to owoc, który dobrze znosi przechowywanie. Stąd też jest owocem dostępnym przez cały rok.