Jabłko – powody, dla których warto je jeść

Strona główna/Owoce świata/Jabłko – powody, dla których warto je jeść

Jabłko – powody, dla których warto je jeść

Jabłko to owoc znany od wielu lat. Cechuje się słodkim smakiem, łatwością w spożywaniu oraz swą uniwersalnością. Można stosować je zarówno do potraw na słodko jak i na słono. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jakie właściwości posiadają jabłka oraz co w sobie kryją? Poznaj powody, dla których warto je jeść.

Jabłko - powody, dla których warto je jeść

Jabłko posiada kulisty, nieduży kształt. Jego miąższ zwykle jest twardy i posiada sporą ilość soku. Skórka jabłek jest cienka i przybiera barwy od żółtego, przez kolor czerwony do odcieni zielonego. Jabłko jest owocem dostępnym przez cały rok. Jego wielkość oraz drobne różnice w smaku zależą od gatunku, których jest dość sporo.

Jabłko – właściwości

Jabłka to źródło antyoksydantów, cukrów, kwasów organicznych (jabłkowego i cytrynowego) oraz wielu witamin m.in. witaminy C. Owoce te zawierają również pektyny, a także cenny błonnik. Największa ilość znajduje się w samej skórce oraz zaraz pod nią. W skład jabłek wchodzą również związki mineralne takie jak fosfor, wapń, potas, sód, magnez i żelazo.

Dzięki tak szerokiej gamie składników odżywczych jabłka wykazują szerokie właściwości lecznicze na nasz organizm. Poprzez zawarty w nich błonnik usprawniają procesy trawienne, a także chronią przed dolegliwościami jak np. biegunka czy zaparcia. Ponadto wspomagają odchudzanie i hamują uczucie głodu. Pektyny obecne w jabłkach wyraźnie obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz działają oczyszczająco na nasz organizm. Z tego też względu bardzo często polecane jest ich spożywanie osobom palącym lub korzystającym z różnego rodzaju używek. Pektyny oprócz działania oczyszczającego wpływają również na zwiększenie perystaltyki jelit oraz pomocne są w zaparciach czy biegunkach.

Mimo że, niektóre odmiany jabłek są bardziej kwaśne, owoce te wykazują działanie odkwaszające organizm. Ponadto jabłka posiadają właściwości moczopędne co również wpływa na oczyszczanie organizmu, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, mięśnie, nerki i serce.

Antyoksydanty zawarte w jabłkach sprawiają, że spożywanie ich chroni nas przed groźnymi chorobami takimi jak rak piersi, rak płuc, cukrzyca, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Antyoksydanty to związki, które hamują również procesy starzenia się skóry i chronią jej komórki przed uszkodzeniami.

Jabłko – zastosowanie

1. Jabłka dla zdrowia.

  • Usprawniają pracę układu pokarmowego poprzez obecność błonnika i pektyn.
  • Zapobiegają nieprzyjemnym dolegliwościom układu pokarmowego np. zaparciom czy biegunkom.
  • Wspomagają odchudzanie poprzez swą niską kaloryczność oraz utrzymywanie w organizmie długiego uczucia sytości.
  • Ugotowana skórka jabłek wykazuje właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne, co można wykorzystać np. podczas bólu gardła.
  • Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
  • Chronią przed groźnymi chorobami, w tym również nowotworami.
  • Dzięki zawartości wapnia korzystnie wpływają na zęby jak i cały układ kostny.

2. Jabłka dla urody.

  • Dzięki antyoksydantom jabłka spowalniają procesy starzenia skóry oraz chronią jej komórki przed uszkodzeniami.
  • Poprzez obecność wielu witamin w tym witaminy A i C wzmacniają odporność skóry, wpływają również na naczynka krwionośne uszczelniając ich ściany.
  • Owoce te ułatwiają również przyswajanie związków mineralnych np. wapnia, a co za tym idzie wzmacniają paznokcie oraz włosy.

3. Jabłka w kuchni.

  • Spożywane na surowo posiadają najwięcej wartości odżywczych, dlatego warto je stosować jako przekąskę w ciągu dnia.
  • Mogą stanowić dodatek do zdrowego śniadania w formie owsianki czy musli.
  • Często wykorzystywane są do owocowych sałatek, a także obiadowych surówek.
  • Stanowią ważny element deserów, wykorzystywane są bowiem do pieczenia ciast np. szarlotki.
  • Są poddawane procesom przetwórstwa do produkcji soków, kompotów, alkoholu.
  • Stanowią również element smakowy dań sporządzonych na bazie kaczki lub mięsa wieprzowego.
Dodane przez | 2017-04-25T18:09:34+00:00 25 kwietnia, 2017|Owoce świata|0 komentarzy

Zostaw komentarz