Gruszka to owoc, który wato włączyć do swojej diety. Z racji dużej zawartości witamin i minerałów posiada szeroki, a także korzystny wpływ zarówno na nasze zdrowie jak i urodę. Do głównych właściwości gruszki zalicza się m.in. obniżenie ciśnienia krwi, zapobieganie zaparciom czy przyspieszanie procesów regeneracyjnych skóry. Jak jeszcze wpływa na nasz organizm oraz co w sobie kryje ten smaczny owoc?

Gruszka - moc witamin i minerałów

Owoce gruszki są stosunkowo małe. U podstawy dość szerokie, z kolei przy szypułce nieco stożkowate. Skórka gruszki zazwyczaj jest gruba i twarda. Posiadać może wiele kolorów, najczęściej jest to żółty lub zielony. W miąższu tego owocu występują charakterystyczne twarde elementy – tzw. komórki kamienne (sklereidy).

Gruszka – właściwości

Gruszka to źródło wielu składników odżywczych w tym m.in. soli mineralnych. Posiada sporą ilość potasu, zawiera także miedź, sód, magnez, jod, wapń i żelazo. Oprócz minerałów, gruszka to cenne źródło wielu witamin w tym witamin z grupy B, witaminy A, C i PP. W jej składzie znajdziemy również kwasy organiczne takie jak kwas jabłkowy i cytrynowy. Ponadto zawiera węglowodany, pektyny, błonnik i olejki eteryczne. Gruszki są owocem również mało kalorycznym, 100 g tego owocu posiada tylko 50 kcal. Dlatego może, a nawet powinna być spożywana przez wszystkich, nawet tych będących na diecie.

Zdrowotne działanie gruszek odkryto wiele lat temu. Spożywanie jej zalecano przy przeziębieniach, ponieważ wykazuje ona właściwości przeciwgorączkowe. Owoce gruszki ze względu na zawartość w swoim miąższu tzw. komórek kamiennych wpływają na poprawę perystaltyki jelit i zapobiegają powstawaniu zaparć. Warto jednak nie przesadzać z ich ilością, ponieważ spożywane w nadmiarze mogą wywołać biegunkę. Gruszka pomocna jest również przy chorobach układu moczowego czy kamicy nerkowej. Sok zawarty w tych owocach skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz wpływa na kondycję naczyń krwionośnych uszczelniając ich ściany. Stosowana zewnętrznie przyspiesza procesy regeneracyjne skóry.

Dzięki zawartości dużej ilości składników mineralnych w tym m.in. boru, gruszka korzystnie wpływa na pracę mózgu. Spożywanie tych owoców zalecane jest osobom, u których występuje ryzyko powstania osteoporozy, ponieważ zapobiega ubytkom wapnia w organizmie. Ponadto gruszka to doskonałe źródło jodu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

Gruszka – wpływ na nasze zdrowie

  • Z racji zawartości dużej ilości potasu wpływa na poprawę pracy mięśni, a także pamięci i koncentracji oraz pracę układu nerwowego.
  • Poprzez obecną w jej składzie miedź, korzystnie wpływa na naszą pamięć i powoduje, że w szybszym tempie przyswajamy naukę.
  • Antyoksydanty zawarte w gruszce działają przeciwnowotworowo, w szczególności na układ pokarmowy.
  • Błonnik obecny w gruszkach usprawnia procesy trawienne oraz zapobiega powstawaniu zaparć i hemoroidów.
  • Kwas jabłkowy znajdujący się w tych owocach pomocny jest w kamicy nerkowej oraz w chorobach układu moczowego
  • Gruszki wykazują właściwości przeciwzapalne. Z tego względu zaleca się ich stosowanie przy przeziębieniach czy innych infekcjach.
  • Sok z gruszki przyspiesza gojenie się ran. Można zastosować go jako kompres na podrażnioną skórę.
  • Pektyny obecne w gruszkach skutecznie obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
  • Jod wchodzący w skład owoców gruszki uzupełnia jego niedobory w schorzeniach jakim jest m.in. niedoczynność tarczycy.
  • Gruszka to źródło kwercetyny, która działa profilaktycznie zapobiegając pojawieniu się choroby Alzheimera.
  • Gruszka bardzo korzystnie wpływa również na wzrok. Regularnie spożywana zmniejsza ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Dzięki zawartości witaminy C, gruszka warunkuje wygląd naszej skóry poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Zapobiega również ich pękaniu i występowaniu nieestetycznych pajączków.

Gruszka – dlaczego warto ją jeść?

Gruszki należą do owoców, których sezon na nie zaczyna się jesienią. Nie są owocem całorocznym, dlatego właśnie z końcem lata należy korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Gruszki są owocem lekkostrawnym więc nie ma obaw, że spożycie ich może wywołać dyskomfort w układzie pokarmowym. Wręcz przeciwnie jej tzw. komórki kamienne obecne w miąższu przyspieszają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Ponadto są niskokaloryczne więc mogą być spożywane przez każdego. Szeroki wpływ na zdrowie tych owoców jest kluczowym motywatorem do włączenia ich w codzienną dietę.

Gruszki nadają się do jedzenia na surowo stanowiąc zdrową przekąskę w ciągu dnia. Są również wykorzystywane do różnego rodzaju przetworów m.in. soków, kompotów czy dżemów. Stanowić mogą zdrowy dodatek do sałatek owocowych, ciepłych dań czy deserów.