Spożywanie alg niesie dla naszego zdrowia wiele korzyści. Ale czy Spirulina może zaszkodzić? Na jakie elementy należy zwracać uwagę przy wyborze tej algi i innych naturalnych suplementów, a także czego unikać? Przede wszystkim sprawdź źródło pochodzenia…

Czy naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

Wiele produktów pochodzących z nieznanych źródeł jest niskiej jakości, zawiera wypełniacze, a nawet mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. W ostatnich latach wiele suplementów pochodzących z nieznanego źródła, zawierało wiele substancji niebezpiecznych dla zdrowia konsumenta. Oczywiście nie wszyscy producenci, mający swoje uprawy w miejscach gdzie hodują i sprzedają zanieczyszczone algi. Warto jednak dogłębniej przyglądać się suplementom przed ich zakupem i nie dotyczy to tylko algi Spirulina, ale również wszystkich innych produktów naturalnych. Renomowani producenci Spiruliny pracowali na swoją markę w świecie długie lata i nie mogą pozwolić sobie na utratę zaufania w ciągu kilku chwil (np. poprzez cięcie kosztów hodowli i produkcji, co w przypadku nieznanych firm jest standardem).

Zanieczyszczone środowisko = zanieczyszczony produkt

Jakość i czystość Spiruliny bardzo mocno powiązana jest ze środowiskiem, w którym jest uprawiana. Ze względu na właściwości absorbowania z otoczenia metali ciężkich i toksyn, miejsce uprawy Spiruliny musi być czyste i wolne od zanieczyszczeń. Dlatego przed zakupem algi należy upewnić się, że sprzedawca, dystrybutor czy hurtownik posiada certyfikat analizy mikrobiologicznej, która stwierdza brak zawartości metali ciężkich w produkcie.

Co można znaleźć w zanieczyszczonej Spirulinie?

Wypełniacze i konserwanty w tym azotan sodu. Substancja ta, często wykorzystywana w rolnictwie, odkłada się w organizmie i przekształca w azotyny, które niekorzystnie wpływają na jego funkcjonowanie. W nadmiarze mogą upośledzać pracę tarczycy, układu rozrodczego, wątroby oraz ograniczać wchłanialność witamin.

Jak upewnić się, że Spirulina jest najwyższej jakości?

Przede wszystkim kupować suplementy od renomowanych i znanych producentów, którzy swoje uprawy mają w regionach bogatych w czystą wodę i są wolne od zanieczyszczeń. Kontrola państwa i niezależnych instytucji wydających certyfikaty, mogą tylko upewnić co do wyboru odpowiedniego producenta. W Polsce, każdy suplement diety przed wprowadzeniem do obrotu, musi zostać zgłoszony do Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) i przejść pozytywną weryfikację. Tylko produkty zatwierdzone w rejestrze żywności prozdrowotnej spełniają polskie normy i są bezpieczne.

Przed zakupem warto również poprosić producenta lub sprzedawcę o certyfikaty jakościowe. Każdy, kto sprzedaje Spirulinę, bez problemu powinien udostępnić certyfikaty potwierdzające wysoką jakość produktu.

Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach bioalgi
Spirulina biolagi to wysokiej jakości alga słodkowodna. Każdy etap, od hodowli aż po dostarczenie gotowego produktu jest pod ścisłą kontrolą. Dodatkowo Spirulina bioalgi została przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny, co potwierdza jej ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku bioalgi
Spirulina w proszku zawiera wysokiej jakości witaminy i minerały, a także inne, niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Odpowiednie i ściśle kontrolowane warunki hodowli sprawiają, że są one bardzo dobrze wchłanialne, przez co wykazują właściwości ...
Zobacz tutaj ...