Czy Spirulina i inne naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

///Czy Spirulina i inne naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

Spożywanie alg niesie dla naszego zdrowia wiele korzyści. Ale czy Spirulina może zaszkodzić? Na jakie elementy należy zwracać uwagę przy wyborze tej algi i innych naturalnych suplementów, a także czego unikać? Przede wszystkim sprawdź źródło pochodzenia…

Czy Spirulina i inne naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

 

Czy naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

Wiele produktów pochodzących z nieznanych źródeł jest niskiej jakości, zawiera wypełniacze, a nawet mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. W ostatnich latach wiele suplementów pochodzących z nieznanego źródła, zawierało wiele substancji niebezpiecznych dla zdrowia konsumenta. Oczywiście nie wszyscy producenci, mający swoje uprawy w miejscach gdzie hodują i sprzedają zanieczyszczone algi. Warto jednak dogłębniej przyglądać się suplementom przed ich zakupem i nie dotyczy to tylko algi Spirulina, ale również wszystkich innych produktów naturalnych. Renomowani producenci Spiruliny pracowali na swoją markę w świecie długie lata i nie mogą pozwolić sobie na utratę zaufania w ciągu kilku chwil (np. poprzez cięcie kosztów hodowli i produkcji, co w przypadku nieznanych firm jest standardem).

Zanieczyszczone środowisko = zanieczyszczony produkt

Jakość i czystość Spiruliny bardzo mocno powiązana jest ze środowiskiem, w którym jest uprawiana. Ze względu na właściwości absorbowania z otoczenia metali ciężkich i toksyn, miejsce uprawy Spiruliny musi być czyste i wolne od zanieczyszczeń. Dlatego przed zakupem algi należy upewnić się, że sprzedawca, dystrybutor czy hurtownik posiada certyfikat analizy mikrobiologicznej, która stwierdza brak zawartości metali ciężkich w produkcie.

Co można znaleźć w zanieczyszczonej Spirulinie?

Wypełniacze i konserwanty w tym azotan sodu. Substancja ta, często wykorzystywana w rolnictwie, odkłada się w organizmie i przekształca w azotyny, które niekorzystnie wpływają na jego funkcjonowanie. W nadmiarze mogą upośledzać pracę tarczycy, układu rozrodczego, wątroby oraz ograniczać wchłanialność witamin.

Jak upewnić się, że Spirulina jest najwyższej jakości?

Przede wszystkim kupować suplementy od renomowanych i znanych producentów, którzy swoje uprawy mają w regionach bogatych w czystą wodę i są wolne od zanieczyszczeń. Kontrola państwa i niezależnych instytucji wydających certyfikaty, mogą tylko upewnić co do wyboru odpowiedniego producenta. W Polsce, każdy suplement diety przed wprowadzeniem do obrotu, musi zostać zgłoszony do Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) i przejść pozytywną weryfikację. Tylko produkty zatwierdzone w rejestrze żywności prozdrowotnej spełniają polskie normy i są bezpieczne.

Przed zakupem warto również poprosić producenta lub sprzedawcę o certyfikaty jakościowe. Każdy, kto sprzedaje Spirulinę, bez problemu powinien udostępnić certyfikaty potwierdzające wysoką jakość produktu.

Polecane produkty
Dodane przez | 2017-05-24T12:29:10+00:00 10 stycznia, 2017|Algi, Spirulina|1 komentarz

1 komenarz

  1. Joanna 11 stycznia 2017 w 14:04- Odpowiedz

    Wszystko, co jemy, powinno być wysokiej jakości 🙂

Zostaw komentarz