Czosnek znany jest głównie ze swych szerokich właściwości leczniczych. Stanowi on naturalny antybiotyk w przypadku przeziębień oraz lekarstwo na wiele innych dolegliwości. Poznajmy bliżej działanie czosnku.

Czosnek- dlaczego jest tak zdrowy?

Zasłynął ze swych właściwości już w czasach starożytnych, kiedy to Egipcjanie podawali go budowniczym piramid, aby wzmocnić ich siły. Z kolei ludność Europy używała go w celu ochrony przed różnego rodzaju zakażeniami. Czosnek często stosowany był w chorobach układu oddechowego np. płuc, przewodu pokarmowego czy schorzeniach skóry.

Czosnek – właściwości

Jest źródłem m.in. białka, błonnika, tłuszczy, węglowodanów, fitosteroli. W swym składzie posiada również inulinę (wielocukier), flawonoidy, pektyny, związki mineralne tj. siarka, cynk, jod, magnez, wapń, fosfor, żelazo i chlor oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C i PP. Do najcenniejszych składników odżywczych czosnku zalicza się olejki eteryczne, które bogate są w siarkę oraz allicynę (związek chemiczny o działaniu bakteriobójczym).

  • Czosnek to doskonały środek, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a spożywany codziennie jest w stanie obniżyć go nawet o 9-12 %. Działanie to przekłada się na hamowanie rozwoju miażdżycy układu krwionośnego.
  • Regularne spożywanie czosnku, nawet w niewielkich ilościach, znacznie wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega pojawieniu się infekcji.
  • Z racji swoich silnych właściwości przeciwbakteryjnych czosnek hamuje rozwój gronkowców i paciorkowców, nie niszcząc przy tym flory bakteryjnej układu pokarmowego.
  • Czosnek posiada właściwości przeciwzakrzepowe, przez co wyraźnie zmniejsza gęstość krwi oraz działa rozkurczowo na naczynia krwionośne. W efekcie działania te prowadzą do zapobiegania zawałowi serca i udaru mózgu.
  • Warzywo to bardzo korzystnie oddziałuje także na układ pokarmowy, m.in. stymuluje wydzielanie żółci oraz usprawnia perystaltykę jelit, co zapobiega powstawaniu wzdęć.
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki obecności w swym składzie wielu antyoksydantów, które stymulują układ odpornościowy organizmu do eliminacji komórek nowotworowych.
  • Czosnek oprócz właściwości typowo leczniczych wykazuje także działanie upiększające. Poprzez obecność wielu antyoksydantów, włączanie go do diety zwalcza szkodliwe wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia się skóry. Ponadto dostarcza jej wielu cennych składników odżywczych m.in siarkę, witaminę A i C. Dzięki nim czosnek wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, reguluje nawilżenie skóry oraz korzystnie wpływa na jej ogólny dobry wygląd.

Jaką ilość czosnku powinno się spożywać??

Aby zauważyć wpływ czosnku na nasz organizm wystarczy jeść około 1-2 ząbków czosnku dziennie, surowe lub lekko podgotowane. Warto jednak pamiętać, surowy czosnek ma silniejsze działanie, z kolei ten gotowany posiada obniżoną zawartość allicyny oraz innych cennych składników odżywczych.

Kto powinien unikać czosnku?

Mimo tak wielu korzystnych działań jakie wywiera na nas ta roślina, są osoby, który powinny unikać jego spożywania. Zalicza się do nich przede wszystkim matki karmiące piersią oraz dzieci do 1 roku życia. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe również powinny ograniczać czosnek w swoim menu, z racji możliwości nasilania ich działania. Czosnek może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, szczególnie u osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Z kolei jego przedawkowanie może spowodować uszkodzenie wątroby.

Ciekawostki

  • Czosnek jest rośliną wieloletnią, która osiąga wysokość do 80 cm.
  • Rozmnaża się głównie wegetatywnie (co oznacza, że odbywa się to poprzez podział cebuli znajdującej się w ziemi lub z cebulek, które zlokalizowane są w kwiatostanie).