Truskawka to bardzo popularny i lubiany owoc. Zawdzięcza to głównie swoim walorom smakowym i przyjemnemu zapachowi. Jednak oprócz tych zalet, truskawka posiada również wiele witamin i minerałów, które wykazują właściwości zdrowotne i upiększające. Co jeszcze kryje w sobie truskawka i dlaczego warto ją jeść?

Truskawka - idealny owoc dla zdrowia i urody

Pochodzenie truskawki

Truskawka powstała w XVII wieku w wyniku skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Od tamtego czasu występuje wiele odmian tego smacznego owocu. Pojawiają się zwykle na początku czerwca i są oznaką nadchodzącego lata.

Truskawka – właściwości

Truskawka jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Posiada w swoim składzie witaminę A, która warunkuje dobre widzenie, a także naturalną witaminę C i witaminę E hamującą procesy starzenia. Owoc ten to również źródło witamin z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm organizmu i właściwą równowagę psychiczną.

Truskawki słyną z dużej zawartości pektyn, które wspomagają perystaltykę jelit. Z tego też względu mogą wspomagać odchudzanie. Spożywane bez żadnych dodatków, jak np. bita śmietana, są bardzo niskokaloryczne. Wykazują także właściwości moczopędne co dodatkowo wspomaga działanie odchudzające. Dzięki temu też spożywane w większych ilościach oczyszczają organizm i wspomagają pozbycie się nadmiaru nagromadzonej wody. Truskawki wykazują również dobroczynny wpływ na nasz mięsień sercowy, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Oprócz tego, że korzystnie oddziałują na nasze zdrowie, pozytywnie wpływają także na stan skóry, włosów i paznokci. Obecny w truskawkach kwas salicylowy warunkuje prawidłowy koloryt skóry i sprawia, że staję się jaśniejsza. Działa przeciwzapalnie redukując wykwity skórne takie jak zaskórniki czy krosty i związane z nimi stany zapalne. Z kolei truskawka stosowana na włosy ułatwi ich rozczesywanie i sprawia, że stają się bardziej lśniące.

Truskawka to bardzo zdrowy i przynoszący wiele korzyści owoc. Jest jednak owocem sezonowym, dlatego warto spożywać ją jak najwięcej w okresie występowania. Warto jednak pamiętać, że truskawki mogą uczulać. Przed ich spożyciem należy wykonać więc próbę uczuleniową i upewnić się czy nie występuje alergia na ten owoc. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są zmiany skórne w postaci pokrzywki, a także biegunka.

Truskawka – zastosowanie

1. Dla urody.

  • Wyciągi z truskawek będące składnikami kosmetyków działają mocno odżywczo, napinająco i bakteriobójczo. Kosmetyki z zawartością truskawek zalecane są osobom głównie z cerą zniszczoną i zmęczoną.
  • Truskawki do idealny składnik domowych maseczek. Zawierają naturalną witaminę C i flawonoidy, które wspomagają redukcję przebarwień skóry.
  • Owoce te wykorzystywane są również jako komponent preparatów do opalania. Stanowią formę naturalnych blokerów promieniowania UVA i UVB.
  • Truskawki i jej nasiona można zastosować jako składnik domowego peelingu dla skóry, który idealnie złuszczy martwy naskórek, odżywi go i nada skórze idealnej gładkości.

2. Dla zdrowia.

  • Regularne spożywanie truskawek obniża poziom cholesterolu, hamuje wchłanianie tłuszczów, a także wyrównuje poziom cukru we kwi. Cukier występujący w truskawkach, fruktoza metabolizowana jest bez insuliny. Z tego też względu mogą degustować się nimi osoby chore na cukrzycę.
  • Badania wykazały, że truskawki zwalczają wirusa odpowiedzialnego za rozwój półpaśca i opryszczki.
  • Truskawki posiadają dużą zawartość pektyn co wspomaga perystaltykę jelit i całego układu pokarmowego. Ponadto stabilizują procesy trawienne i przyspieszają przemianę materii. A więc pomocne są w walce ze zbędnymi kilogramami.
  • Wykazują właściwości żółciopędne, dlatego wspomagają pracę wątroby i woreczka żółciowego.
  • Dzięki zawartości w sobie dużej ilości wody są także moczopędne, dzięki czemu wspomagają pracę nerek i oczyszczają organizm z toksyn, powodując lepsze samopoczucie.
  • Obecne w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości, a także wpływają pozytywnie na tkankę mięśniową organizmu. Łącząc spożywanie truskawek i magnezu odkwasimy swój organizm.
  • Truskawki to źródło żelaza. Z tego też względu to powinny być nieodzownym elementem diety każdej z kobiet. Chronią one przed anemią, wzmacniają organizm, a także poprawiają kondycję skóry i włosów.

3. W kuchni.

  • Truskawki można zajadać w formie surowej. Najlepiej bez kalorycznych dodatków, wówczas zyskujemy jej same najlepsze, zdrowe właściwości.
  • Ten smaczny owoc można wykorzystać jako element dekoracyjny lub jeden ze składników zdrowych deserów w formie ciast lub lodów.
  • To świetny produkt, który można przeznaczyć do wykonania różnych przetworów np. kompotów lub dżemów.
  • Truskawki można także dodać do smacznych koktajli i sałatek owocowych, a także niektórych dań na ciepło np. do naleśników.