Pomarańcze to owoce cieszące się dużą popularnością głównie w tego względu, że uważane są za jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych owoców wśród wszystkich. Z ich właściwości korzystają zarówno kosmetolodzy, dietetycy, a także prekursorzy zdrowego trybu życia. Jak to jest naprawdę i czy na pewno warto jeść te owoce?

Pomarańcze - dlaczego warto je jeść?

Pomarańcze – co zawierają w swoim składzie?

Pomarańcze posiadają w swoim składzie dużo witaminy C, beta-karotenu oraz wody. Witamina C jest doskonałym antyoksydantem, który usuwa i niszczy szkodliwe cząsteczki tlenu powstałe w organizmie na skutek permanentnego stresu, palenia papierosów czy picia dużej ilości alkoholu. Witamin C zawarta w pomarańczach chroni nas także przed nowotworami i chorobami serca. Z  kolei woda usuwa toksyny nagromadzone w organizmie.

Pomarańcze to również źródło błonnika, który usprawnia przemianę materii, a także wzmacnia układ krążenia. Warto pamiętać, że oprócz ich cennego miąższu należy jeść też białą skórkę, która zawiera flawonoidy i ułatwia przyswajanie witaminy C, wzmacniając jej działanie. Ponadto jest ona źródłem witaminy P wpływającej na obniżenie poziomu cholesterolu we kwi.

Zawarty w pomarańczach kwas foliowy oraz witaminy z grupy B wykazują korzystne właściwości na skórę i układ nerwowy. Posiadają działanie przeciwbakteryjne co przydatne jest w pielęgnacji cer trądzikowych. Pomarańcze zawierają również potas, który reguluje ciśnienie krwi i prawidłową pracę serca. Pierwiastek ten wpływa także na gospodarkę wodną organizmu.

Olejki eteryczne, które zawierają pomarańcze wpływają na organizm relaksująco, poprawiają samopoczucie i działają antydepresyjnie. Olejki te wykazują również właściwości antybakteryjne co bardzo pomocne jest w leczeniu trądziku. Dodatkowo łagodzą stany zapalne. Warto jednak pamiętać, aby nie stosować ich bezpośrednio na skórę, ponieważ mogą ją podrażnić. W tym celu należy dodać do nich olej nośny np. olej avocado.

Pomarańcze – zastosowanie

1. Pomarańcze dla zdrowia.

  • Pomagają obniżyć gorączkę w czasie przeziębienia.
  • Dzięki zawartości witaminy C wspomagają przemianę materii i wzmacniają układ odpornościowy organizmu.
  • Stanowią naturalne lekarstwo na szkorbut.
  • Zalecane są w chorobach układu krążenia, ponieważ regulują ciśnienie krwi.
  • Pomocne są w leczeniu chorób skóry takich jak trądzik pospolity.
  • Regulują poziom cholesterolu we krwi.
  • Działają oczyszczająco usuwając toksyny z organizmu.

2. Pomarańcze dla urody.

  • Działają relaksująco i odprężająco. Zazwyczaj stosowany w kosmetyce pomarańczowy olejek eteryczny można użyć jako doskonały dodatek do wieczornej kąpieli lub jako preparat do aromatyzacji powietrza.
  • Korzystnie wpływają na stan skóry problematycznej, ponieważ niwelują zmiany trądzikowe oraz zmniejszają występujące na niej stany zapalne.
  • Wykorzystywane są jako składniki maseczek do twarzy o działaniu odświeżającym i odżywczym, a także jako komponent oliwek do masażu, które dodatkowo stanowią w nich doskonały składnik aromatyzujący.

3. Pomarańcze w kuchni.

  • Często spożywane są jako surowy owoc, który stanowi zdrową przekąskę w ciągu dnia.
  • Wykorzystywane są jako nieodzowny składnik ciast i innych wypieków np. sernika w postaci skarmelizowanej skórki pomarańczowej.
  • Stosowane są jako dodatek do lodów czy sałatek owocowych.
  • Stanowią również składnik dżemów, napój orzeźwiających i drinków.
  • Wykorzystywane są także do produkcji polew do ciast i pączków.