Arbuz to smaczny, soczysty, o intensywnym czerwonym kolorze owoc, który stanowi idealną przekąskę w upalne dni. Jest bardzo popularny i dostępny na całym świecie. Nie tylko doskonale smakuje, ale również gasi pragnienie i nawadnia organizm. Co jeszcze kryje w sobie ten letni przysmak, jakie ma właściwości oraz do jakich celów można go wykorzystać?

Arbuz - właściwości i zastosowanie

Arbuz jest owocem zaliczanym do dyniowatych. Jego kraj pochodzenia to Ameryka Południowa. Warstwa zewnętrzna arbuza posiada barwę zieloną i jest bardzo twarda. Pod jej wnętrzem z kolei znajduje się słodki, soczysty, barwy czerwonej miąższ z licznymi czarnymi pestkami. Arbuz przypomina kształt owalny i z reguły przyjmuje duże rozmiary.

Arbuz – właściwości

Arbuz w około 90% składa się z wody przez co wykazuje silne właściwości moczopędne. Stąd też rekomendowany jest osobom z chorobami nerek. Jest on także źródłem przeciwutleniaczy np. likopenu, który wzmacnia układ odpornościowy organizmu, jak również niweluje wolne rodniki przyczyniające się do przyspieszenia procesów starzenia oraz do powstawania wielu chorób. Arbuz w swoim składzie posiada witaminę A i C. Wpływają one na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi przez co niwelują ryzyko pojawienia się np. udaru mózgu. Ponadto dodają one witalności, wzmacniają naczynia krwionośne i wpływają na poprawę koncentracji. Bardzo dobrze oddziałują także na stan skóry chroniąc ją przed działaniem promieni UV. Dodatkowo witamina C reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Związki mineralne takie jak magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor, które zawiera arbuz hamują rozwój nadciśnienia tętniczego we krwi, a także zapobiegają pojawieniu się miażdżycy. Magnez warunkuje elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może w łatwy sposób być przez nie transportowana.

Ponadto arbuz to źródło kwasu jabłkowego i cytrynowego. W swym składzie posiada także cytrulinę – związek zaliczający się do grupy alfa-aminokwasów, która po dostarczeniu do organizmu przekształcana jest w inny związek (L-argininę) rozluźniający naczynia krwionośne.

Arbuz – zastosowanie

1. Arbuz dla zdrowia.

  • Dzięki zawartości w swoim składzie zawiązków mineralnych takich jak potas i magnez stosowany jest w celu obniżenia poziomu ciśnienia krwi, co przekłada się na zapobieganie powstawania chorób serca.
  • Regularne spożywanie arbuza zwalcza bóle mięśni. Badania wykazały, że sok arbuza niweluje napięcie mięśni i związaną z tym bolesność. Wpływa także na regulację pracy serca po intensywnym treningu.
  • Poprzez obecność w arbuzie aminokwasu cytruliny wpływa także korzystnie na popęd seksualny. Aminokwas ten, podobnie jak tabletki viagra wywołuje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi. Według przeprowadzonych badań spożywanie arbuza wskazane jest zarówno w zapobieganiu jak i leczeniu problemów z erekcją.
  • Ze względu na zawartość w arbuzie dużej ilości wody (około 90%) niweluje dolegliwości bólowe głównie głowy, zmniejsza ogólne zmęczenie organizmu, a także poprawia koncentrację.

2. Arbuz w sporcie.

  • Cytrulina, która znajduje się w arbuzie wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych w wyniku czego do mięśni dostarczane jest więcej krwi przez co są one lepiej odżywione i mogą intensywniej pracować podczas treningu.
  • Aminokwas ten neutralizuje również toksyczne związki np. amoniak wytwarzany podczas ćwiczeń, który powoduje męczenie się mięśni. Z tego też względu arbuz lub sok z arbuza pozwala na intensywniejszy trening oraz wspomaga procesy regeneracyjne tkanek mięśniowych.
  • Ponadto arbuz to jeden z niewielu owoców, który w swoim składzie posiada tak dużą ilość wody, która bogata jest w związki mineralne. Doskonale więc koi pragnienie podczas wysiłku i uzupełnia niedobory elektrolitów.

3. Arbuz dla urody.

  • Arbuz posiada likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, które należą do szerokiej grupy przeciwutleniaczy. Chronią one organizm, w tym również skórę przed starzeniem się oraz przed pojawieniem się groźnych chorób. Do przeciwutleniaczy zaliczane są również obecne w arbuzie witamina A i C, które wzmacniają naczynia krwionośne skóry i usuwają wolne rodniki.