Pitaja (nazywana również smoczym owocem) to soczysty owoc stanowiący bardzo dobre źródło witamin i związków mineralnych. Wykorzystywana jest m.in. do produkcji win, letnich koktajli czy zdrowych soków. Co dokładnie w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Przyjrzyjmy się bliżej pitaji.

Pitaja - właściwości i zastosowanie

Pitaja należy do grupy owoców egzotycznych. Stanowi także owoc niektórych gatunków kaktusa. Owoc ten pochodzi z rejonów Ameryki Południowej oraz Azji. Pitaja posiada owalny kształt, a swoim gabarytem przypomina nieco owoce truskawki. Najbardziej znana i popularna odmiana pitaji posiada biały miąższ z dużą ilością czarnych nasion, którego konsystencja podobna jest do kiwi. Ponadto posiada różową skórkę z zielonymi, niewielkimi wypustkami. Niektóre odmiany pitaji posiadają z kolei czerwony miąższ, natomiast z zewnątrz są koloru żółtego. Owoc ten w smaku jest mocno orzeźwiający, nieco przypominający połączenie agrestu i kiwi.

Pitaja – właściwości

Tak zwany smoczy owoc to doskonałe źródło witaminy C, która warunkuje odporność naszego organizmu. W składzie pitaji znaleźć można również witaminę A, witaminy z grupy B, a także związki mineralne m.in. żelazo, wapń i fosfor.

Dodatkowo pitaja zawiera w sobie cenne, naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających. Związki hamują proces utleniania lipidów i korzystnie wpływają na układ krwionośny (chronią czerwone krwinki). Istotnym jest fakt, że związki te występują w bardzo niewielkiej ilości produktach. Są to m.in. buraki ćwikłowe czy opuncja.

1. Poprawa trawienia.

Błonnik obecny w składzie pitaji reguluje perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Takie działanie wspomaga naturalny proces oczyszczania organizmu z toksyn. Oligosacharydy obecne w pitaji wykazują bardzo zbliżone działanie do prebiotyków korzystnie oddziałując na zdrowie jelit i całego układu pokarmowego.

2. Zdrowe serce.

Regularne spożywanie pitaji obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz reguluje ten właściwy (HDL). Czarne nasiona obecne w miąższu pitaji, które stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Obecność w diecie tych związków zapobiega rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych.

3. Zapobiega cukrzycy.

Błonnik obecny w pitaji reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu pitaja pozwala zapobiegać nagłym skokom cukru we krwi.

4. Opóźnia starzenie się organizmu.

Przeciwutleniacze obecne w pitaji pozwalają spowolnić procesy starzenia się skóry jaki i całego organizmu. Związki te bowiem mają zdolność usuwania z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry, a także do rozwoju groźnych chorób w tym również nowotworów.

Pitaja – zastosowanie

Pitaja ze względu na swój orzeźwiający smak idealnie sprawdzi się jako składnik wielu deserów m.in. lodów, koktajli, soków czy musów owocowych. Można ją także dodawać do sałatek owocowych, shake’ów, a także musli podawanego na śniadanie. Doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.

Pitaja – jak ją jeść?

Warto na początku zaznaczyć, że jedyną jadalną częścią pitaji jest jej miąższ. Skóra bowiem nie nadaje się do spożycia. Owoc ten można jeść podobnie jak kiwi, a więc wystarczy go przekroić na pół i za pomocą małej łyżeczki wydrążyć miąższ. Innym rozwiązaniem może być pokrojenie pitaji w talarki, nacięcie skórki i oderwanie od niej miąższu. Aby pitaja smakowała jeszcze lepiej, warto na kilka godzin przed spożyciem włożyć ją do lodówki. Taka czynność wzmocni smak owocu.

Pitaja – gdzie można ją kupić?

W naszym kraju pitaja jest owocem ciężko dostępnym, choć może występować w dużych supermarketach. Przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na skórkę, która powinna być gładka. Przysuszone wypustki, a także plamista skórka świadczyć może o jej nieświeżości. Z kolei zbyt twarda może być oznaką, że jest po prostu niedojrzała.

Polecane produkty: