Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?

//Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?

Dieta bez laktozy coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego, bowiem coraz więcej osób zapada na przykrą dolegliwość jaką jest nietolerancja tego składnika pokarmowego. W związku z tym dieta wykluczająca laktozę stanowi główną metodę leczenia objawów nadwrażliwości na ten element. Warto wiedzieć, że może być ona zastosowana zarówno u niemowląt, dzieci jak i dorosłych.

Dieta bez laktozy - jakie produkty jej nie posiadają?

Przyczyny nietolerancji laktozy

Zacznijmy od tego czym jest laktoza? Laktoza to nic innego jak cukier mleczny, który złożony jest dwóch cząsteczek glukozy i galaktozy, do których rozkładana jest w świetle przewodu pokarmowego. Jeśli jednak jelito cienkie produkuje zbyt małą ilość enzymu laktazy, który odpowiada za procesy trawienne laktozy, wówczas składnik ten przechodzi w niezmienionej formie do jelita grubego. Tam z kolei fermentowane jest przez bakterie kwasu mlekowego. Powstające w jelicie gazy stanowią przyczynę zaburzeń związanych ze spożyciem mleka oraz innych produktów mlecznych.

Warto zaznaczyć, że nietolerancja laktozy może występować w dwojaki sposób:

  • w postaci alaktazji – gdzie jelito cienkie nie posiada zdolności produkcji enzymu laktazy. Zwykle zaburzenie to jest uwarunkowane genetycznie. Występowanie nietolerancji u noworodków zabrania spożywania mleka bezpośrednio od matki. W związku z tym często takim dzieciom podawane są bezmleczne mieszanki zastępcze.
  • w postaci hipolaktazji – następuje stopniowanie zanikanie produkcji enzymu laktazy w jelicie cienkim. Sytuacja ta może być uwarunkowana genetycznie lub nastąpić w wyniku uszkodzenia błony śluzowej jelita.

Nietolerancja laktozy – najczęstsze objawy

Pierwsze objawy nietolerancji laktozy mogą pojawić się po kilku kilkunastu godzinach od spożycia produktów mlecznych. Do najczęstszych objawów nietolerancji laktozy to:

  • uczucie pełności
  • wzdęcia oraz gazy
  • bóle brzucha
  • biegunka

Dieta bez laktozy – na czym dokładnie polega?

Codzienna dieta podczas nietolerancji laktozy jest sprawą bardzo indywidualną, ponieważ poziom laktazy u różnych osób występuje na innym poziomie. Warto zaznaczyć, że osoby z alaktazją zmuszone są całkowicie do rezygnacji z produktów mlecznych, dlatego że nie tolerują one nawet najmniejszej ilości pożywienia z cukrem mlecznym.

Z kolei dieta przy hipolaktazji nie musi być aż tak restrykcyjna. Nie wymaga ona bowiem całkowitej rezygnacji z produktów mlecznych. Osoby z zaburzeniem trawienia laktozy mogą włączać nabiał do diety w ilościach indywidualnie tolerowanych.

Dieta bez laktozy – jakie produkty jej nie posiadają?

Obecnie gama produktów nie posiadających laktozy jest bardzo szeroka. Początkowo było to jedynie mleko bez laktozy. Dziś są to również jogurty, kefiry, serki wiejskie czy twarożki. W produktach tego typu cukier mleczny nie zostaje całkowicie z nich usunięty, a jedynie rozłożony do glukozy i galaktozy, przez co zostaje łatwiej trawiony. Inne związki odżywcze w takiego rodzaju produktach tj. białko, wapń czy witaminy z grupy B są bardzo zbliżone do produktów z tradycyjną zawartością laktozy.

Dobrym zamiennikiem dla mleka krowiego, owczego czy koziego jest mleko sojowe, mleko migdałowe, ryżowe lub owsiane. Te rodzaje mleka można bez problemu wykorzystać do potraw takich jak naleśniki czy desery.

Inne produkty zalecane w diecie bez laktozy to:

Do produktów polecanych zalicza się również mięso, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, płatki owsiane, wątróbkę oraz jajka.

Polecane produkty
Autor: | 2018-07-10T10:53:35+00:00 03 lipca, 2018|Zdrowie|0 komentarzy

Zostaw komentarz