Aktualizacja:

Cynamon i miód od dawna używane były w medycynie ludowej na różnego rodzaju schorzenia. Doceniane były przez różne kultury ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ponadto połączenie słodkiego i pikantnego smaku jest pyszne i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Cynamon i miód - lecznicza mieszanka

 

Miód

Miód produkowany jest przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub wydzielin roślin iglastych. Jest bogaty w glukozę, fruktozę i węglowodany. Działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Flawonoidy, olejki eteryczne, nadtlenek wodoru, acetylocholina, cholina oraz jony metali zawarte w miodzie kompleksowo oddziałują na organizm.

Cynamon

Cynamon jest popularną na całym świecie przyprawą, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Jego właściwości zdrowotne znane są od starożytności. Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Również pozytywnie wpływa na apetyt, krążenie krwi, przyspiesza przemianę materii, a także pomaga w walce z trądzikiem.

Cynamon i miód

Po połączeniu miodu i cynamonu otrzymujemy mieszankę, która z pewnością przyniesie ulgę w reumatoidalnych stanach zapalnych, problemach żołądkowych, przeziębieniach i trądziku.

1. Artretyzm.

Silne właściwości przeciwzapalne miodu i cynamonu pomagają w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Liczne badania wykazały, że ta mieszanka łagodzi stany zapalne jak i zmniejsza, a także łagodzi ból. Warto na miejsca objętym bólem nakładać mieszankę miodu i cynamonu w postaci pasty. Łyżkę miodu połącz z dwiema łyżkami wody i łyżeczką cynamonu. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Wmasowuj powoli pastę w miejsca dotknięte bólem.

2. Problemy z trawieniem.

Warto również zastosować miód i cynamon w problemach żołądkowych. Dolegliwości takie jak gazy, zaparcia, wrzody czy nieżyt żołądka i jelit mogą być naturalnie leczone dzięki mieszance tych dwóch produktów. Miód wspiera pracę całego układu pokarmowego dzięki swoim probiotycznym właściwościom. Cynamon natomiast pomaga w walce z drobnoustrojami, które mogą powodować zaburzenia pracy układu pokarmowego, a także niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów.

4. Przeziębienie.

Jesień i zima to okres częstych przeziębień i towarzyszących im objawów. Olejki eteryczne zawarte w cynamonie niszczą bakterie, które często są przyczyną przeziębienia. W połączeniu z miodem tworzą barierę ciężką do przebicia. Wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie. Warto pić szklankę ciepłej wody w połączeniu z jedną łyżką miodu i jedną łyżeczką cynamonu, raz dziennie.

5. Trądzik.

Właściwości bakteriobójcze miodu i cynamonu skutecznie chronią skórę przed kolonizacją bakterii i dobrze ją oczyszczają. Dobrym pomysłem jest maseczka na twarz, na którą składają się 3 łyżki miodu i 1 łyżeczka cynamonu. Odpowiednio wymieszane tworzą pastę, którą nakładamy na twarz na 30 minut. Taka maseczka redukuje opuchliznę i zaczerwienienia, a także zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych.

Podsumowanie

Jak widać cynamon i miód w jednej postaci mają szerokie zastosowanie i mogą przynieść wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Kombinacja ta z powodzeniem stosowana jest od wieków, dlatego warto zacząć ją używać.

Polecane produkty