Brzoskwinia, zwana za czasów starożytnego Rzymu perskim jabłkiem, to bardzo popularny i cenny owoc. Nic dziwnego, bowiem posiada wiele składników odżywczych. Ponadto zachęca swoimi walorami estetycznymi, a także świetnie smakuje. Poznajmy co kryje w sobie brzoskwinia oraz jakie ma zastosowanie.

Brzoskwinia - wartości-odżywcze i zastosowanie

Owoce brzoskwini pochodzą z Chin. Z kolei kraje, które zajmują się jej uprawą to głównie USA, Grecja, Francja i Hiszpania. Brzoskwinie dojrzewają latem, w miesiącach od lipca do października. Owoc ten posiada charakterystyczną żółto – czerwoną skórkę, której powierzchnia pokryta jest delikatnym meszkiem. Miąższ dojrzałej brzoskwini ma kolor pomarańczowy, jest miękki, soczysty i posiada wiele składników odżywczych.

Brzoskwinia – wartości odżywcze

Owoce brzoskwini posiadają cenny błonnik i duże ilości wody, gdzie stanowi ona prawie 90%. Oprócz tego zawiera węglowodany, witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz sole mineralne w tym potas, miedź, fosfor, mangan, cynk i bor. Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych posiadają świeże brzoskwinie. Brzoskwinie sprzedawane w puszkach zawierają dodatkowe substancje konserwujące i słodzące.

Dzięki tak dużej ilości wody znajdującej się w brzoskwiniach oraz niskiej kaloryczności doskonale gaszą one pragnienie, a także mogą stanowić składnik diety odchudzającej. Owoc ten wykazuje właściwości moczopędne przez to również wpływa na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn, co korzystnie wpływa na nasz ogólny stan zdrowia.

Brzoskwinie posiadają w swoim składzie niacynę (związek potrzebny do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia). Spożywanie więc brzoskwiń poprawia nasze samopoczucie, łagodzi stany nerwowe oraz zapobiega pojawianiu się stanów apatii.

Brzoskwinie poprzez obecność błonnika regulują również pracę układu trawiennego i zapobiegają zaparciom. Co ważne owoc ten jest źródłem boru, przez co spożywanie ich podnosi poziom estrogenu. Włączając brzoskwinie do swojego menu załagodzimy w ten prosty sposób objawy menopauzy oraz osteoporozy.

Poprzez obecność w składzie wielu witamin i związków mineralnych brzoskwinie warunkują także stan naszej urody. Pozytywnie wpływają na kondycję, włosów, skóry jak i paznokci. Witamina C zawarta w tym owocu zwiększa odporność skóry, a także wzmacnia naczynia krwionośne zapobiegając pękaniu i powstawaniu tzw. pajączków. Witaminy A i E warunkują odnowę naskórka, odpowiadają za jędrność skóry, jej elastyczność i gładkość.

Brzoskwinie – zastosowanie

1. Brzoskwinie w kuchni.

  • Owoce te mogą stanowić smaczny składnik sałatek owocowych.
  • Mogą być spożywane na surowo i traktować je można jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.
  • Owoce brzoskwini można dodawać do śniadania w postaci zdrowego musli lub owsianki.
  • Brzoskwinia może stanowić dodatek do wielu deserów np. lodów czy ciast.
  • Z brzoskwiń wytwarzane są różnego rodzaju przetwory w tym np. dżemy, marmolady, jogurty, soki, kompoty, koktajle.
  • Owoc ten może również być jednym ze składników dań na ciepło. Brzoskwinia dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Stanowić może również składnik sosów do dań z mięsem wieprzowym.

2. Brzoskwinie w kosmetyce.

  • Obecne w brzoskwiniach antyoksydanty, witaminy i związki mineralne sprawiły, że owoc ten wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków takich jak maseczki, toniki, peelingi, szampony, płyny do kąpieli czy balsamy do ciała.
  • Witaminy zawarte w tym owocu wzmacniają naczynia krwionośne, przyspieszają procesy regeneracyjne skóry oraz usuwają z niej szkodliwe, wolne rodniki zapobiegając procesom szybkiego starzenia się skóry.
  • Brzoskwinia dzięki obecności beta-karotenu wykazuje działanie mocno odżywcze i odświeżające skórę przez co nadaje jej jędrność i przywraca zdrowy wygląd.
  • Z brzoskwiń produkowane są również olejki do ciała, które wykorzystywane są do masaży w ośrodkach spa czy gabinetach kosmetycznych. Oprócz działania odżywczego na skórę, swoim aromatem wpływają one również na nasz zmysł węchu wykazując działanie relaksujące i uspokajające.

3. Brzoskwinia na zdrowie.

  • Dzięki zawartości dużej ilości wody brzoskwinia działa moczopędnie jednocześnie oczyszczając organizm z toksyn.
  • Błonnik obecny w owocach brzoskwiń przyspiesza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.
  • Spożywanie brzoskwiń poprawia nasze samopoczucie i zapobiega stanom apatii.
  • Obecny w nich bor łagodzi objawy menopauzy oraz osteoporozy.
  • Latem stanowi uzupełnienie naszej diety w składniki mineralne, które tracimy podczas pocenia się.
  • Owoc ten chroni przed anemią.

Dla kogo brzoskwinia?

Owoce brzoskwini, ze względu na swoją zasadotwórczość polecane są osobom z chorobami reumatycznymi oraz z chorobami układu moczowego. W pestkach brzoskwiń występuje niacyna – związek ułatwiający produkcję estrogenu, dlatego też owoc ten powinny włączyć do swojej diety kobiety w wieku przekwitania oraz posiadające osteoporozę.

Osoby dbające o sylwetkę lub będące na diecie odchudzającej również powinny korzystać z właściwości tego owocu. Brzoskwinia jest małokaloryczna, a dodatkowo spożywanie jej dostarczy organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Ciekawostki na temat brzoskwiń

  • Oprócz samych brzoskwiń jej pestki także znalazły swoje zastosowanie. Produkowany jest z nich olej, który stosowany jest przy wykonywaniu masaży.
  • Owoce brzoskwini są dość delikatne, a przez to podatne na psucie się. Dlatego też należy pamiętać o odpowiednich warunkach przechowywania.
  • owoce te stosowane są w produkcji kosmetyków np. maseczki, mydła czy balsamy do ciała.
  • W wielu krajach brzoskwinia stanowi symbol płodności i piękna, uważana jest również za afrodyzjak.
  • Jedną z odmian brzoskwini jest popularna w naszym kraju nektarynka.