Spirulina

Spirulina2017-05-24T12:13:45+02:00

Spirulina

  • Kształt komórek: spiralny

  • Barwnik komórkowy: fikocyjanina

  • Barwa: ciemnozielona

  • Składniki odżywcze: białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten

  • Składniki aktywne: Współczynnik Wzrostu Spiruliny (SGF)

Spirulina to całkowicie naturalny rodzaj algi, która hodowana jest w wodach morskich i słodkich co sprawia, że posiada ona różne wartości odżywcze. Spirulinę odkryto w Ameryce Południowej oraz w Afryce. Swoim kształtem, w warunkach laboratoryjnych przypomina spiralę. Alga ta stanowi bogate źródło witamin i minerałów oraz innych niezbędnych wartości odżywczych dlatego też należy do grupy najcenniejszych tzw. superfood. Skład Spiruliny sprawia, że jest ona tak popularna i poprzez swoje właściwości wykorzystywana na bardzo szeroką skalę na całym świecie. Przeprowadzono również wiele badań, które potwierdziły działanie tej algi.

Spirulina występuje w różnych formach. Najczęściej jednak są to tabletki lub proszek. To od nas samych zależy w jakiej postaci chcemy ją zażywać. Warto pamiętać o tym, że mimo iż Spirulina posiada bogaty skład należy wybierać ją tylko u sprawdzonych producentów. Nie należy kierować się wyłącznie ceną tej algi, ale warto również zwracać uwagę na jej jakość, warunki hodowli, a także właściwie jej przechowywanie oraz certyfikaty.

spirulina

Białko 60%
Węglowodany 15%
Kwasy tłuszczowe 7%
Minerały 7%
Woda 3%
Błonnik 8%

Czy Spirulina i inne naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

Autor |10 stycznia, 2017|Categories: Algi, Spirulina|Tags: , , , |

Spożywanie alg niesie dla naszego zdrowia wiele korzyści. Ale czy Spirulina może zaszkodzić? Na jakie elementy należy zwracać uwagę przy wyborze tej algi i innych naturalnych suplementów, a także czego unikać? Przede wszystkim sprawdź źródło pochodzenia... [...]

Spirulina – działanie

Autor |14 grudnia, 2016|Categories: Algi, Spirulina|Tags: , , , , , , , |

Spirulina to alga (cyjanobakteria) o niebiesko-zielonym zabarwieniu i specyficznym, spiralnym kształcie. Zawiera od 60 do 70% białka o wysokiej biodostępności (jest najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka), 10-20% węglowodanów, 7-15 % tłuszczu (w tym kwas gamma linolenowy), 5-9% minerałów, witamin, [...]

Spirulina skutki uboczne

Autor |25 września, 2014|Categories: Algi, Spirulina, Ważne|Tags: , , , , , , , , |

Spirulina skutki uboczne Spirulina to alga z wieloma korzyściami odżywczymi i zdrowotnymi. Jednak przyjrzyjmy się też skutkom ubocznym spiruliny. W zasadzie korzyści zdrowotne spiruliny nie mogą być ignorowane przez osoby, które nigdy nie próbowały produktu. [...]

Spirulina skład – spirulina platensis

Autor |21 lipca, 2014|Categories: Algi, Spirulina, Ważne|Tags: , , |

Spirulina to ciemnozielona alga, zapachem przypominająca „wodę morską”, słynąca ze swoich dobroczynnych właściwości. Dla celów zdrowotnych została ona sprasowana do niewielkich, łatwych do przyjmowania spiruletek bądź wykorzystywana jako proszek dodawany do potraw, czy używana jako [...]

Spirulina tabletki – w zależności od rodzajów

Autor |17 czerwca, 2014|Categories: Algi, Spirulina|Tags: , , , , , |

Spirulina tabletki Istnieje wiele rodzajów spiruliny w tabletkach. Do najbardziej znanych zaliczamy takie spiruliny jak: - spirulina platensis; - spirulina maxima; - spirulina pacifica (hawajska). Bardzo ważne jest, aby spirulina, na którą się zdecydujemy została [...]

Jeśli jesteś zainteresowany kupnem Spiruliny zapraszamy do sklepu!

SKLEP
SKLEP