Algi

Algi 2017-03-03T14:49:24+00:00

Algi

Algi określane są mianem “superfoods”, ponieważ zawierają bardzo wysoką zawartość oraz różnorodność witamin i minerałów w porównaniu do innych naturalnych produktów. Ze względu na swoje właściwości są bardzo cenione i wykorzystywane w różnych dziedzinach życia człowieka. Na całym świecie wyróżnia się około 100 gatunków jadalnych alg. Spożywane są one głównie w Chinach, Japonii, Korei, Francji, Anglii, Nowej Zelandii, Walii i Islandii. Stanowią one zdrowy posiłek dla wielu ludzi na świecie. Algi mogą być spożywane na różne sposoby, nie tylko w formie sushi, ale również w postaci naturalnych suplementów wzbogacając swą dietę w wartościowe i łatwo przyswajalne substancje odżywcze. Rośliny te znalazły szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce mając dobroczynny wpływ na włosy skórę i paznokcie oraz w dietetyce poprawiając stan zdrowia. Algi występują w różnych formach, najczęściej jako proszek, tabletki lub maski na twarz.

Spirulina
Chlorella

Czy Spirulina i inne naturalne suplementy mogą zaszkodzić?

10 stycznia, 2017|

Spożywanie alg niesie dla naszego zdrowia wiele korzyści. Ale czy Spirulina może zaszkodzić? Na jakie elementy należy zwracać uwagę przy wyborze tej algi i innych naturalnych suplementów, a także czego unikać? Przede wszystkim sprawdź źródło pochodzenia... [...]

Spirulina – działanie

14 grudnia, 2016|

Spirulina to alga (cyjanobakteria) o niebiesko-zielonym zabarwieniu i specyficznym, spiralnym kształcie. Zawiera od 60 do 70% białka o wysokiej biodostępności (jest najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka), 10-20% węglowodanów, 7-15 % tłuszczu (w tym kwas gamma linolenowy), 5-9% minerałów, witamin, [...]

Spirulina skutki uboczne

25 września, 2014|

Spirulina skutki uboczne Spirulina to alga z wieloma korzyściami odżywczymi i zdrowotnymi. Jednak przyjrzyjmy się też skutkom ubocznym spiruliny. W zasadzie korzyści zdrowotne spiruliny nie mogą być ignorowane przez osoby, które nigdy nie próbowały produktu. [...]

Spirulina skład – spirulina platensis

21 lipca, 2014|

Spirulina to ciemnozielona alga, zapachem przypominająca „wodę morską”, słynąca ze swoich dobroczynnych właściwości. Dla celów zdrowotnych została ona sprasowana do niewielkich, łatwych do przyjmowania spiruletek bądź wykorzystywana jako proszek dodawany do potraw, czy używana jako [...]

Spirulina tabletki – w zależności od rodzajów

17 czerwca, 2014|

Spirulina tabletki Istnieje wiele rodzajów spiruliny w tabletkach. Do najbardziej znanych zaliczamy takie spiruliny jak: - spirulina platensis; - spirulina maxima; - spirulina pacifica (hawajska). Bardzo ważne jest, aby spirulina, na którą się zdecydujemy została [...]

Spirulina tabletki czy w proszku

29 listopada, 2013|

Spirulina tabletki Zacznijmy od omówienia tabletek. Przede wszystkim kupując spirulinę powinniśmy zwrócić uwagę na jakość tabletek. Powinny one mieć ciemno-zielony lub niebiesko-zielony kolor. Nie mogą zawierać wypełniaczy lub innego rodzaju dodatków. Przykładowo: jeżeli tabletka spiruliny [...]

Przejdź do paska narzędzi