Algi

Algi 2017-03-03T14:49:24+00:00

Algi

Algi określane są mianem “superfoods”, ponieważ zawierają bardzo wysoką zawartość oraz różnorodność witamin i minerałów w porównaniu do innych naturalnych produktów. Ze względu na swoje właściwości są bardzo cenione i wykorzystywane w różnych dziedzinach życia człowieka. Na całym świecie wyróżnia się około 100 gatunków jadalnych alg. Spożywane są one głównie w Chinach, Japonii, Korei, Francji, Anglii, Nowej Zelandii, Walii i Islandii. Stanowią one zdrowy posiłek dla wielu ludzi na świecie. Algi mogą być spożywane na różne sposoby, nie tylko w formie sushi, ale również w postaci naturalnych suplementów wzbogacając swą dietę w wartościowe i łatwo przyswajalne substancje odżywcze. Rośliny te znalazły szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce mając dobroczynny wpływ na włosy skórę i paznokcie oraz w dietetyce poprawiając stan zdrowia. Algi występują w różnych formach, najczęściej jako proszek, tabletki lub maski na twarz.

Spirulina
Chlorella

Na co jest Spirulina?

06 marca, 2018|

Na co jest Spirulina? Dlaczego warto ją spożywać? Co może wnieść do mojej diety? Na te i inne pytania mogą szukać odpowiedzi osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i jeść zdrowiej. Aby pozbyć się [...]

Spirulina – działanie

14 grudnia, 2016|

Spirulina to alga (cyjanobakteria) o niebiesko-zielonym zabarwieniu i specyficznym, spiralnym kształcie. Zawiera od 60 do 70% białka o wysokiej biodostępności (jest najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka), 10-20% węglowodanów, 7-15 % tłuszczu (w tym kwas gamma linolenowy), 5-9% minerałów, witamin, [...]

Spirulina skutki uboczne

25 września, 2014|

Spirulina skutki uboczne Spirulina to alga z wieloma korzyściami odżywczymi i zdrowotnymi. Jednak przyjrzyjmy się też skutkom ubocznym spiruliny. W zasadzie korzyści zdrowotne spiruliny nie mogą być ignorowane przez osoby, które nigdy nie próbowały produktu. [...]